Počeli pripremni radovi na modernizaciji Luke Brčko

0
381
Podrška projektu rehabilitacije i optimizacije putnog i željezničkog pristupa Luci Brčko

U Brčkom je danas zvanično obilježen početak pripremnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji Luke Brčko u prisustvu gradonačelnika Brčko distrikta BiH, predsjednika Skupštine Brčko distrikta, predstavnika Evropske unije, Evropske banke za obnovu i razvoj i Ureda visokog predstavnika.
Projekat modernizacije Luke Brčko obuhvatit će izgradnju i uređenje platoa Luke, nabavku nove dizalice, rekonstrukciju Bijeljinske ceste kao i pruge do željezničke stanice Novo Brčko. Radovi će najprije započeti na rekonstrukciji platoa, koje će izvoditi preduzeće Bijeljina i Prijedor putevi, izabrano na javnom tenderu.
Direktor Luke Brčko Perica Josić izjavio je da je Luka Brčko bitna tranzitna tačka za tok teretnog saobraćaja u BiH i da je sa EU povezana željezničkim, cestovnim i riječnim putem.
Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić istakao je da će modernizacija jedine riječne luke u BiH, Luke Brčko, povećati konkurentnost Brčko distrikta u privrednom razvoju.
Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić kazao je da je projekat revitalizacije Luke jedan od najznačajnijih projekata u Brčkom.
“Važno je da se nakon trogodišnje blokade u realizaciji ovog važnog projekta, i praktično isteka grejs perioda, ipak krenulo u njegovu realizaciju”, kazao je Milić.

Zvaničnici Distrikta i EU prisustvovali početku modernizacije Luke Brčko

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler kazao je da zahvaljujući svom strateškom i geografskom položaju Luka Brčko može postati ključna tranzitna tačka za protok teretnog saobraćaja između BiH i Evropske unije.
“Trenutna infrastruktura Luke Brčko zastarjela je i teško joj je pristupiti željeznicom, ali nakon obnove Luka može postati centralna poveznica za ekonomije regije. Zadovoljan sam što je EU podržala modernizaciju Luke Brčko s 3 miliona eura bespovratnih sredstava. To će donijeti konkretne koristi lokalnoj zajednici i cijeloj zemlji kroz nova ulaganja, otvaranje radnih mjesta i novih prilika za poslovanje”, kazao je Sattler.
Manuela Nesl, direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD), izjavila je da je EBRD zadovoljna što konačno počinje modernizacija Luke Brčko.
“Sigurni smo da će ovaj projekat imati značajan pozitivan uticaj na ekonomski rast i olakšavanje trgovine ovdje u Brčkom i u cijeloj BiH. Luka može biti trgovačko čvorište a sa svojom odličnom lokacijom također i izvozni centar za regiju. Nastavit ćemo da podržavamo ovaj razvoj nadajući se da će i privatni investitori iskoristiti mogućnosti u novoj Luci”, kazala je Nesl.
Mehanizacija u Luci Brčko uglavnom je dotrajala, a portalne dizalice stare su i više od 50 godina. Projekat obuhvata i nabavku nove dizalice nosivosti do 16 tona (tri puta veće od sadašnje) što će doprinijeti da se poveća kapacitet pretovara robe na 150 do 200 tona po satu.
Ukupna vrijednost projekta je 10 miliona eura i finansira se bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od preko 3 miliona eura i kreditom EBRD-a od 7 miliona eura. Sredstva EU osigurana su kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, u okviru kojeg međunarodne finansijske institucije i donatori osiguravaju finansiranje za velika infrastrukturna ulaganja u regiji.