Počinje izgradnja dionice autoceste Medakovo – Ozimice dužine 21,3 km, investicija oko 362 miliona eura

0
223
Potpisan najveći investicijski ugovor u posljednjih 30 godina

U sjedištu JP Autoceste Federacije BiH u Mostaru danas je potpisan ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru 5c, dionica Medakovo – Ozimice, dužine 21,3 kilometra.
Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Asim Cengiz, član Uprave Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S., te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija i Evren Utku Gök, projekt menadžer turske kompanije.
Vrijednost ugovorenih radova iznosi 361.753.355 eura bez PDV-a, s rokom završetka izgradnje od 30 mjeseci nakon uvođenja izvođača u posao.
“Prethodna Vlada i Uprava Autocesta iz 2014. godine su planirali izgradnju dionice Medakovo – Poprikuše putem koncesije što se pokazalo neizvodivim procesom na koji je potrošeno mnogo vremena. Zahvaljujući agažmanu i zajedničkim naporima ove Vlade FBiH i aktuelne Uprave JP Autoceste FBiH promjenom modela ugovaranja, u rekordnom vremenu za manje od devet mjeseci smo dodijelili ugovor za građenje. Ovo je najveći investicijski ugovor potpisan u posljednjih 30 godina u Bosni i Hercegovini”, rekao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.
Voloder je istakao da su u proteklom periodu pripremili realizaciju radova na dionicama autoceste na Koridoru 5c za novih 85 kilometara i investicijama od oko 4 milijarde KM. Već su potpisana dva ugovora za realizaciju preko jedne milijarde KM, dok se potpis ostalih ugovora priprema do kraja trećeg kvartala ove godine. “Sada se već nazire kraj izgradnje Koridora 5c i sa sigurnošću možemo reći da će do kraja 2025. godine sjeverni dio Koridora biti završen i pušten u promet”, rekao je direktor JP Autoceste FBiH.
Na dionici Medakovo – Ozimice, ukupne dužine 21,3 km, gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest podvožnjaka i jedan tunel dužine 2.200 metara, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja počela u novembru prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu.
Da bi se kompletirao projekat autoceste na sjeveru još se čeka završetak procedure za dionicu Ozimice – Poprikuše. Time će cijeli taj dio Koridora biti u određenoj fazi gradnje.
“Završetak Koridora 5c početak je boljeg povezivanja Bosne i Hercegovine sa regijom i EU koji će omogućiti brži gospodarski razvoj”, izjavio je Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija.
Predstavnik turskog izvođača Asim Cengiz rekao je kako je ovaj projekat nastavak uspješne saradnje između javnog preduzeća Autocesta i ove firme. On je iskoristio priliku te se zahvalio narodu Bosne i Hercegovine na nesebičnoj pomoći nakon nedavnog katastrofalnog zemljotresa koji je zadesio Tursku.
Izgradnja dionice Medakovo – Ozimice finansirat će se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).
“Izgradnja tunela Prenj počinje u ovoj godini, a njegov završetak je planiran za period od šest godina čime će kompletan Koridor 5c biti završen do kraja 2028. godine”, zaključio je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.