Počinje Svjetski ekonomski forum, u fokusu energetska kriza i inflacija

0
316
U Davosu počinje 53. godišnji sastanak WEF-a: Organizatori očekuju oko 2.700 gostiju

U Davosu danas počinje 53. godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). Forum u poznatom švicarskom planinskom turističkom središtu, koji se ove godine nakon nekoliko krnjih nastupa vraća u punom obimu, održat će se pod nazivom Suradnja u rascjepkanom svijetu.
Središnje teme bit će energetska i prehrambena kriza, visoka inflacija uz nizak rast i visoku zaduženost ekonomija, novi izazovi za industriju, socijalne ranjivosti i geopolitički rizici, objavili su organizatori na svojim stranicama.
Teme su isprepletene možda više nego ikad prije jer većina novih izazova proizlazi iz ruske agresije na Ukrajinu, istaknuli su. Rat koji traje već gotovo godinu dana podigao je cijene energije u nebo. Iako se situacija donekle smirila, kriza je mnogim zemljama donijela otrežnjujuću spoznaju da je vrijeme da prekinu s ovisnošću o ruskim fosilnim gorivima.
Prehrambena kriza također ima dosta zajedničkih nazivnika s ruskim napadom na Ukrajinu, budući da je Ukrajina poznata kao žitnica Evrope i predstavlja iznimno važan izvor pristupačne hrane, posebno za siromašnije zemlje.
Teški globalni ekonomski uvjeti, koji se uvelike mogu pripisati pandemiji Covida-19, doveli su do vrtoglavog porasta inflacije na mnogim mjestima, što je potaknulo centralne banke u svijetu da podignu kamatne stope. Mnogi analitičari još uvijek strahuju od začaranog kruga koji bi to moglo izazvati, prenosi SEEbiz.
Organizatori očekuju oko 2.700 gostiju, među kojima će biti i vodeći predstavnici Ujedinjenih naroda, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske trgovinske organizacije…