Podrška digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća u FBiH

0
286
Izbor projektnih prijedloga i potencijalnih korisnika vršiće Komisija koju je imenovala Vlada FBiH

Sutra će u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu biti potpisan sporazum između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), kojim se inicira zajednička shema podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća.
Sporazum će potpisati federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera. Sredstva, u ukupnom iznosu od 270.000 KM, za provedbu sheme poticaja, osigurali su UNDP kroz DigitalBIZ projekat i Vlada Federacije BiH.
Saradnja će biti inicirana u svrhu jačanja digitalne ekonomije u Federaciji BiH, povećanja konkurentnosti i rasta malih i srednjih preduzeća, te jačanja otpornosti na krizu izazvanu virusom Covid-19. Shema poticaja, koja je predmet ovog sporazuma, će pružiti podršku malim i srednjim preduzećima u ostvarivanju ulaganja usmjerenih na poboljšanje tehnoloških alata i opreme, jačanju stručnog vodstva, implementaciji konsultacija ili programa obuke, a sve s ciljem postizanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.
Odabir projekata će se vršiti na osnovu javnog poziva koji će objaviti FMRPO.