Podrška poljoprivrednicima u Unsko-sanskom kantonu

0
371
Ministar Dedić potpisao ugovore za dodjelu 85 plastenika poljoprivrednicima u Unsko-sanskom kantonu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić potpisao je danas ugovore za dodjelu 85 plastenika poljoprivrednicima u Unsko-sanskom kantonu.
Prema riječima ministra Dedića, putem projekta IFAD, više od 200 proizvođača u tom kantonu podržano je sufinansiranjem 40 posto cijene plastenika, a i općine su učestvovale u sufinansiranju, pa su krajnji korisnici finansirali 20 do 30 posto cijene.
“Ovo je pozitivna praksa, navest ću i Ljubuški i Čelić kao primjere gdje općine, zajedno s Federalnim ministarstvom, odnosno našom projektnom jedinicom i uz podršku sredstava IFAD-a, omogućavaju krajnjim korisnicima bavljenje plasteničkom proizvodnjom uz najmanje moguće finansijsko učešće”, izjavio je Dedić.
Najavio je nastavak prakse i u projektu IFAD 8 gdje će općine imati mogućnost da poljoprivrednicima osiguraju hladnjače, sušare i određene infrastrukturne projekte u ruralnim područjima.
Ministar Dedić kazao je da je cilj resornog ministarstva što bolje uvezati poljoprivrednike sa otkupljivačima, prerađivačima i tržištem. Dodao je da će to pokušati u narednih pet godina kroz realizaciju Projekta razvoja ruralnih preduzeća i privrede – IFAD 8, čija je vrijednost preko 30 miliona KM.
“Planirano je da taj projekt obuhvati više do 8.000 direktnih i još 5.000 indirektnih korisnika”, rekao je Dedić.
Istakao je da je ovaj projekt danas predstavljen u Unsko-sanskom kantonu, te najavio da će u narednom periodu biti predstavljen i u ostalim kantonima.