Podrška projektu razvoja održivog turizma u BiH

0
136
Ministrica Đapo razgovarala sa predstavnicima USAID-a o razvoju održivog turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je danas u Sarajevu s predstavnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o provedbi projekta ‘Razvoj održivog turizma u BiH’, koji ova agencija provodi u saradnji s domaćim partnerima, saopćeno je iz ovog ministarstva.
Projekt je osmišljen kao podrška domaćim institucijama u prevazilaženju posljedica pandemije Covid-19 na turističku privredu u Federaciji BiH, sa osvrtom na kreiranje strateških okvira za dalje djelovanje, te fokusiranje na razvoj turizma usmjerenog na promociju i očuvanje zdrave životne sredine, te izradu Strategije razvoja turizma u Federaciji BiH.
Na sastanku je istaknuto da su prirodni potencijali i ljepote Bosne i Hercegovine i Federacije BiH razvojna šansa turizma, te da je neophodno posebnu pažnju posvetiti razvoju ovakvih lokaliteta i sadržaja kao turističkih destinacija, te njihovom brendiranju i promociji u globalnim okvirima.
Predstavnici USAID-a istakli su zadovoljstvo aktivnostima Vlade FBiH i Federalnog ministarstva okoliša i turizma na provođenju aktivnosti i protokola neophodnih za dobijanje oznake ‘Safe Travels’, koju u skladu s propisanim kriterijima i standardima dodjeljuje Svjetski savjet za turizam i putovanja.
Podsjećamo, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 05.11.2020. godine donijela zaključak kojim je primila na znanje informaciju i dokument ‘Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od Covid-19 u turizmu’. Ovaj dokument je dostavila na prihvatanje Vijeću ministara BiH, kako bi Bosna i Hercegovina dobila oznaku zemlje sigurnog putovanja od strane Svjetskog vijeća za turizam i putovanje (WTTC).
Očekuje se nastavak saradnje sa USAID-om na provođenju ovih projekata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here