Podrška Rumunije da BiH dobije status kandidata EU

0
953
Zvizdić i Dancila razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje, EU integracijama i regionalnoj saradnji

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Bukureštu sa premijerkom Rumunije Vioricom Dancila o unapređenju ekonomske saradnje, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji.
Zvizdić je rekao da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Pozdravio je rumunsko predsjedavanje EU i zahvalio se što je Rumunija zadržala temu proširenja kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja. Izrazio je interes BiH za produbljenje i jačanje saradnje u oblastima euroatlanskih integracija i ekonomskih odnosa s akcentom na unapređenje trgovinske razmjene gdje ima dosta prostora za unapređenje. Kao oblasti u kojima postoji i prostor i zajednički interes, Zvizdić je istakao poljoprivredu, energetiku, auto i mašinsku industriju, IT sektor, turizam i zaštitu životne sredine.
Rumunska premijerka Dancila je istaknula da Rumunija snažno podržava euroatlantske integracije BiH i iskazala spremnost Rumunije da pruži političku i tehničku pomoć BiH kako bi se ubrzao evropski put BiH. Istakla je da je Zapadni Balkan dio Evrope, te da Rumunija podržava da BiH dobije status kandidata i da je jedino jamstvo trajnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja regije članstvo u EU i NATO-u.
Sagovornici su se složili da je potrebno poticati saradnju privrednih komora dvije zemlje, saradnju privrednika kroz poslovne forume i bilateralne sastanke. Istaknuto je da je bilateralne odnose moguće jačati i u oblastima nauke, kulture, tehnologije, sporta i mladih.
Zvizdić se zahvalio na podršci Rumunije euroatlanstkim integracijama BiH i potvrdio podršku BiH Rumuniji za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za period 2020-21.