Podrška za startupe mladih: Ideju pretvoriti u biznis

0
437
Saradnja Findessa Live platforme i Fondacije Mozaik: Lea Kalender i Zoran Puljić

S ciljem ekonomskog osnaživanja mladih u Bosni i Hercegovini i regionu, Findessa Live – prva regionalna platforma za investiranje, i Fondacija Mozaik – vodeća neprofitna korporacija u regionu, udružili su snage za podršku izvrsnim poslovnim idejama i poduzetništvu mladih ljudi.
Riječ je o saradnji koja će pomoći mladima kako bi svoje ideje pretvorili u uspješan biznis.
“Ovo je prvi put u istoriji naše regije da ljudi koji žele investirati u perspektivne poslovne ideje imaju strateški upravljano i sigurno okruženje, te omogućen pristup velikoj bazi inovativnih i mladih kompanija. Proces ulaganja u startupe na platformi je jednostavan, a činjenica da je iznos minimalne investicije 10 KM, prvi put omogućava svima koji žele poslovati pametno da postanu investitori i doprinesu jačanju lokalne zajednice“, istakla je Lea Kalender, izvršna direktorica kompanije Findessa.
Osnovi problem s kojim su se susretali pojedinci sa inovativnim poslovnim idejama, bila je nemogućnost podizanja kredita u komercijalnim bankama. S druge strane, problem su imali i investitori, jer nije postojao pristup jedinstvenoj bazi perspektivnih startupa (kompanija, ideja) u čiji razvoj su mogli uložiti, bez komplikovane papirologije.
Findessa Live platforma je riješila ovaj problem, te je ovom saradnjom nadopunjen koncept rada Fondacije Mozaik zasnovan na jačanju poduzetništva, a prvenstveno društvenog poduzetništva mladih kako bi ostvarili svoje potencijale i neiskorištene resurse za ekonomsko osnaživanje BiH.
“Razvoj novih poslovnih ideja i kreativnih rješenja mogu uveliko pomoći u nastojanjima da pomognemo domaćoj privredi koja je sada na udaru. Podrška će se ogledati i u vidu mentorstva startupima tokom cijelog procesa, od ideje do finalizacije tj. prikupljana potrebnih finansija na Findessa Live platformi“, istakao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here