Podrška za startupe mladih: Ideju pretvoriti u biznis

0
852
Saradnja Findessa Live platforme i Fondacije Mozaik: Lea Kalender i Zoran Puljić

S ciljem ekonomskog osnaživanja mladih u Bosni i Hercegovini i regionu, Findessa Live – prva regionalna platforma za investiranje, i Fondacija Mozaik – vodeća neprofitna korporacija u regionu, udružili su snage za podršku izvrsnim poslovnim idejama i poduzetništvu mladih ljudi.
Riječ je o saradnji koja će pomoći mladima kako bi svoje ideje pretvorili u uspješan biznis.
“Ovo je prvi put u istoriji naše regije da ljudi koji žele investirati u perspektivne poslovne ideje imaju strateški upravljano i sigurno okruženje, te omogućen pristup velikoj bazi inovativnih i mladih kompanija. Proces ulaganja u startupe na platformi je jednostavan, a činjenica da je iznos minimalne investicije 10 KM, prvi put omogućava svima koji žele poslovati pametno da postanu investitori i doprinesu jačanju lokalne zajednice“, istakla je Lea Kalender, izvršna direktorica kompanije Findessa.
Osnovi problem s kojim su se susretali pojedinci sa inovativnim poslovnim idejama, bila je nemogućnost podizanja kredita u komercijalnim bankama. S druge strane, problem su imali i investitori, jer nije postojao pristup jedinstvenoj bazi perspektivnih startupa (kompanija, ideja) u čiji razvoj su mogli uložiti, bez komplikovane papirologije.
Findessa Live platforma je riješila ovaj problem, te je ovom saradnjom nadopunjen koncept rada Fondacije Mozaik zasnovan na jačanju poduzetništva, a prvenstveno društvenog poduzetništva mladih kako bi ostvarili svoje potencijale i neiskorištene resurse za ekonomsko osnaživanje BiH.
“Razvoj novih poslovnih ideja i kreativnih rješenja mogu uveliko pomoći u nastojanjima da pomognemo domaćoj privredi koja je sada na udaru. Podrška će se ogledati i u vidu mentorstva startupima tokom cijelog procesa, od ideje do finalizacije tj. prikupljana potrebnih finansija na Findessa Live platformi“, istakao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.