Pokrenut projekt za povećanje prihoda ruralnih siromašnih domaćinstava

0
384
U Mostaru predstavljen Projekt razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede u Klasteru 5

U organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Mostaru je danas predstavljen Projekt razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede u Klasteru 5 (READP – Rural Enterprises and Agricultural Development Project), a povodom novog kreditnog sporazuma koji je Bosna i Hercegovina zaključila s Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj (IFAD) s ciljem finansiranja troškova u okviru osmog IFAD-ovog projekta.
Lokalnim akterima, potencijalnim korisnicima projekta, za područje Klastera 5, koji obuhvaća dio općina u Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10, te sve općine u Zapadnohercegovačkom kantonu predstavljene su informacije o projektnom području, ciljevima i budžetu projekta, te izvorima finansiranja, kao i komponentama/podkomponentama i načinima njihove izvedbe.
Projekt se finansira iz sredstava IFAD kredita u ukupnom iznosu od 11.787.000 eura, od čega Federaciji BiH pripada oko 60 posto odobrenih kreditnih sredstava. Otplata kredita je planirana na 18 godina s grace razdobljem tri godine. Kamata po ovom kreditu je nula posto uz trošak servisiranja kredita od 0,25 posto godišnje.
“Akcenat je na pomoći siromašnima iz ruralnih područja, te koji žele izaći iz kategorije na način da se bave nekom profitabilnom proizvodnjom u lancima vrijednosti jagodičastog, krošnjastog voća, ljekovitog i aromatičnog bilja, stakleničkom proizvodnjom i svim vidovima proizvodnje koja najbrže doprinosi rastu kućnih prihoda”, kazao je za Fenu direktor jedinice za koordinaciju projekta pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović.
Ističe da je planirano da projekt pomogne oko 8.000 domaćinstava direktno i oko 5.000 domaćinstava indirektno putem povezivanja s tzv. tržišnom infrastrukturom. Omanović ocjenjuje da su to značajna sredstva ali da ima i dosta općina, 72, što će, po njemu, zadovoljiti nekih 80 biznis planova.
Ukupna planirana vrijednost spomenutog projekta za Federaciju BiH iznosi oko 32,5 miliona maraka, a planirani iznos sredstava će se osigurati iz IFAD kredita (13.812.463 KM), te učešća Vlade FBiH (4,95 miliona KM) i općina u FBiH (2,76 miliona KM), kao i uz sufinansiranje privatnog sektora (7,6 miliona KM) i krajnjih korisnika (3,3 miliona KM).
Prema riječima savjetnika federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnije Kudića, ove godine će oko 140 miliona maraka biti distribuirano poljoprivrednim proizvođačima u FBiH.