Poljski LOT u junu uvodi čarter letove za Mostar

0
468
Aviokompanija LOT Polish od 30. maja povezuje Sarajevo sa Varšavom, uvodi i čarter letove do Mostara

LOT Polish Airlines će započeti čarter letove između Katovica i Mostara u ime turoperatora Rego-Bis, a tokom ove ljetne sezone najavio je i povećanje redovnih letova za područje bivše Jugoslavije.
Letovi za Mostar počet će u junu, a uvode se zbog povećanog interesa vjerskih hodočasnika za Međugorje.
Lokalne vlasti u Mostaru sklopile su trogodišnji ugovor sa turoperatorom, kojim će LOT biti operativni aviprevoznik za čarter letove. Iako će se letovi za Mostar održavati na čarter bazi, to je prvi ulazak poljskog avioprevoznika na tržište Bosne i Hercegovine.
Inače, ova poljska aviokompanija održava redovne letove za Hrvatsku, S. Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju na prostorima ex-YU.
LOT će, kako je najavljeno, takođe pojačati svoje redovne letove širom regiona predstojeće ljetnje sezone, koja počinje 27. marta. Na osnovu trenutnog rasporeda, avioprevoznik će održavati do jedanaest nedjeljnih letova za Zagreb, devet nedjeljno za Beograd i šest nedjeljnih letova za Ljubljanu.
Iako su ove aktivnosti još uvijek ispod nivoa prije pandemije, one predstavljaju poboljšanje u odnosu na prošlo ljeto, piše specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.
Poljska aviokompanija također planira obnoviti svoju sezonsku mrežu diljem hrvatske obale s letovima iz Dubrovnika, Splita i Zadra, iako usluge iz Rijeke tek trebaju biti zakazane. Takođe, LOT će obnoviti linije za Skoplje i Podgoricu, koje su trenutno obustavljene zbog smanjene potražnje kao posljedica pandemije koronavirusa. Avioprevoznik će u početku svoje operacije u Skoplju prebaciti u Ohrid između 30. marta i 17. maja zbog radova na pisti u glavnom gradu Makedonije. Planira da u jeku ljeta svakodnevno saobraća za Skoplje, dok će letovi za Podgoricu saobraćati šest puta sedmično. Sezonski letovi iz Tivta i Ohrida tek treba da budu dogovoreni.