Polugodišnji BDP RS-a pao 3,3%, bez posla ostalo 4.000 radnika

0
395
Dodik: Pad BDP-a uzrokuje bitne poremećaje u ekonomiji

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je bruto domaći proizvod (BDP) u Republici Srpskoj u periodu januar-juni 2020. pao za 3,3% i poručio da je ekonomska situacija održiva, iako složena, te da su mjere koje je vlada ranije preduzela dale rezultate.
Dodik je napomenuo da je RS planirala povećanje BDP-a od 2,5% u ovoj godini, te da pad uzrokuje bitne poremećaje u ekonomiji.
“Industrijska proizvodnja je pala za 6,8% za prvih šest mjeseci, dok je spoljnotrgovinska razmjena RS od januara do maja manja za 12,3%. Manji su i uvoz i izvoz, a pokrivenost uvoza izvozom je na nivou od 75%”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.
Prema Dodikovim riječima, Republika Srpska je uspjela da sačuva prosječnu isplaćenu platu u maju od 950 KM.
“Danas smo isplatili penzije za koje je bilo potrebno ukupno 96 miliona KM i ta penzija ima elemente povećanja u odnosu na prošlu godinu”, poručio je Dodik.
On je naglasio da RS ostaje stabilna što se tiče ukupnog duga, koji iznosi 5,4 milijarde KM ili 47,3% BDP-a, dok javni dug iznosi 4,3 milijarde KM ili 37,3% BDP-a.
Dodik je poručio da i Republika Srpska, putem kreiranja određenih linija, kao što je bio slučaj sa Kompenzacionim fondom i Garantnim fondom, mora nastaviti da obezbjeđuje sredstva kako bi pomogla određene sektore privrede, prenosi agencija Srna.
Dodik je dodao da je u proteklim mjesecima pandemije virusa korona u RS-u bez posla ostalo oko 4.000 radnika.