Porsche na sajmu u Los Angelesu premijerno predstavio Porsche 911 Dakar

Kao dodatna oprema je dostupan Rally Design paket koji odražava izgled pobjedničkog automobila Paris-Dakar reli utrke iz 1984. godine

0
472
Porscheov podsjetnik na rally-raid 911 koji je učestvovao na čuvenom reliju Paris-Dakar

Porsche je na sajmu automobila u Los Angelesu premijerno predstavio ekskluzivni model Porsche 911 Dakar, ograničen na 2.500 primjeraka, koji predstavlja omaž prvoj ukupnoj pobjedi Porschea na reliju Pariz-Dakar 1984. godine.
Ta godina je istovremeno i godina nastanka pogona na sve točkove kod Porschea 911. Zato novi 911 Dakar također kao dodatnu opremu nudi Rally Design paket, koji podsjeća na taj legendarni pobjednički automobil.
Zasnovan na modelu 911 Carrera 4 GTS, Porsche 911 Dakar postavljen je na posebnim 19 i 20-inčnim felgama na kojima su terenske gume Pirelli Scorpion dimenzija 245/45/19 (naprijed) i 295/40/20 (nazad),
Prvi upečatljiv detalj Porschea 911 Dakar (zasnovan na modelu 911 Carrera 4 GTS) je njegov razmak od tla, koji je za 50 milimetara viši od onog koji ima model 911 Carrera sa sportskim ovjesom. Standardni sistem podizanja može podići prednji i zadnji kraj za dodatnih 30 milimetara. Sistem podizanja ne služi samo za lagano prelaženje prepreka, već predstavlja sastavni dio obnovljene šasije. Podešavanje ‘visoki nivo’ je dostupno za ambiciozne terenske avanture pri brzinama do 170 km/h. Iznad te brzine, auto se automatski spušta na normalan nivo.
Kao dopuna sportskim i terenskim karakteristikama tu su i namjenski osmišljene Pirelli Scorpion All Terrain Plus gume (veličine 245/45 ZR 19 sprijeda i 295/40 ZR 20 pozadi). Krupni gazni sloj je dubok devet milimetara, a ojačani bočni zidovi i niti se sastoje od dva sloja gumene tkanine. Pirelli P Zero ljetne i zimske gume su dostupne kao dodatna oprema, također sa dva sloja tkanine.
Trolitarski biturbo šestocilindrični motor sa 480 KS (353 kW) i maksimalnim obrtnim momentom od 570 Njutnovih metara pruža vrhunske performanse uz primamljivi ‘bokser’ zvuk. Novi sportski automobil stiže do 100 km/h za 3,4 sekunde; zbog guma namjenjenih za sve podloge maksimalna brzina je ograničena na 240 km/h.
Kao dio standardne opreme, motor dolazi sa osmostepenim PDK mjenjačem i Porscheovim pogonom na sve točkove. Standardna oprema također uključuje upravljanje zadnjim osovinama, nosače motora iz modela 911 GT3 i PDCC sistem za stabilizaciju. Međusobno djelovanje svih komponenti dovodi do toga da je 911 Dakar jednako dinamičan na pijesku i rastresitim površinama kao i na stazi Nürburgring Nordschleife.
Maksimalne terenske performanse osiguravaju i dva nova režima vožnje, koji se mogu odabrati pomoću rotirajućeg prekidača na volanu. Rally mod je idealan za rastresite, neravne površine i ima zadnji pogon usmjeren na sve točkove. U off-road modu, visoki razmak se aktivira automatski. Ovaj mod je dizajniran da pruži maksimalno prianjanje na teškom terenu i na pijesku. Oba nova režima vožnje također imaju novi Rally Launch Control, koji omogućava impresivno ubrzanje na rastresitim površinama i omogućava proklizavanje točkova od oko 20 posto.
Kao dodatna oprema tu su krovna korpa, krovni šator kao i Porsche Design kronograf sat čije je kućište izrađeno od posebno otpornog na ogrebotine i laganog titanijevog karbida.
U unutrašnjosti, 911 Dakar naglašava svoje sportske ambicije sa standardnim punim sportskim sjedištima i izostavljanjem zadnjih sjedišta. Lagano staklo i lagana baterija dodatno smanjuju njegovu težinu, omogućujući Porsche 911 Dakar modelu težinu od samo 1.605 kg – što je samo 10 kg teže od 911 Carrera 4 GTS sa PDK mjenjačem.
Na bočnoj strani vozila, kupac može odabrati pojedinačni broj za utrku između 0 i 999. Pored reli pruga u crvenoj i zlatnoj boji, 911 Dakar sa paketom Rally Design, čiji se izgled zasniva na pobjedničkom vozilu reli utrke Pariz-Dakar iz 1984. godine, također nosi natpis ‘Roughroads’ na vratima. Pojam je registrovani zaštitni znak i odražava koncept modela 911 Dakar i njegovu pogodnost za off-road vožnju. Za razliku od standardnog vozila, bijele felge i crvena traka zadnjih svjetala zaokružuju prepoznatljiv izgled.
Novi Porsche 911 Dakar se može naručiti po cijeni od 222.020 eura sa PDV-om. Paket Rally Design košta 26.061 eura sa PDV-om.