Portugalski naučnici ulovili naboranog morskog psa iz doba dinosaura

0
2845
Pronađena rijetka vrsta morskog psa, ima čak 300 oštrih igličastih zubi u 25 redova

Naučnici iz Instituta za more i atmosferu kod portugalskog Algarvea su uhvatili rijetkog naboranog morskog psa za kojeg vjeruju da potiče iz ‘doba dinosaura’.
Mužjak ovog rijetke vrste naboranog morskog psa dužine 1,5 metara ulovljen je na dubini od 700 metara kod obala odmarališta Portimao.
Naborani morski pas egzistira 80 miliona godina i smatra se pretkom današnjih morskih pasa, a obitava na velikim dubinama Atlantskog i Tihog okeana, na oko 1.500 metara. Naučnici kažu da mu je anatomija vrlo jednostavna i funkcionalna. Naraste maksimalno do dva metra. Tijelo mu je naborano i poput jegulje a pokreti poput zmijskih, što podsjeća na neku vrstu morske zmije, dok mu je rep tipičan za morske pse.
U dugačkoj gubici ima čak 300 oštrih igličastih zubi u 25 redova, zbog čega ima nabore po kojima je dobio ime. Hrani se lignjama i malim morskim psima, a plijen guta poput zmije.
Naborani morski pas smatrao se izumrlim do 2007, kada je jedna ženka iz nepoznatih razloga isplivala na japansku obalu i vrlo brzo uginula.