Posavski kanton kroz grantove u tri godine dobio 35 miliona KM

0
344
Novalić razgovarao s premijerom Posavskog kantona Đurom Topićem o aktuelnim projektima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je danas Orašje gdje je s premijerom Posavskog kantona Đurom Topićem razgovarao o aktuelnoj situaciji u tom kantonu, kao i projektima koji se realiziraju.
Nakon sastanka, premijer Novalić je kazao da je u posljednje tri godine, kroz grantove osigurano oko 35 miliona KM za Posavski kanton, ne računajući druge transfere kroz poljoprivredu i povratnike što su inače transferi koji se osiguravaju kroz federalna ministarstva.
Novalić je kazao da je na sastanku razgovarano o pitanju proizvodnje hrane, napominjući da krize donose probleme u blokadama kada novac ne pomaže nego samo vlastiti izvori proizvodnje.
“Imamo namjeru osigurati dovoljnu proizvodnju pšenice i uljarica, kao što imamo dovoljnu proizvodnju mlijeka. Zato smo danas u Posavskom kantonu, koji je naša osnovna žitnica, gdje je proizvode značajne količine i pšenice i uljarica. Namjera je da to dodatno podržimo u Posavskom i drugim kantonima koji su privredno orijentirani kako bi imali dovoljnu proizvodnju za Federaciju”, pojasnio je Novalić, te dodao da će iz tog razloga posjetiti i Brčko Distrikt BiH gdje se nalazi fabrika ulja Bimal.
U Posavskom kantonu se proizvode uljarice koje su resurs za proizvodnju ulja zbog čega bi trebalo uspostaviti vezu između njih koja će biti prepoznata u izradi budžeta za narednu godinu.
Premijer Topić zahvalio je na podršci Vlade FBiH koju dobija već treću godinu u iznosu od 7,6 miliona KM zbog čega je ovaj kanton osigurao finansijsku stabilnost i omogućeno je da se realiziraju socijalni programi, programi podrške borcima, zdravstvenom sistemu, privredi i poljoprivredi.
Iz Budžeta FBiH je od izbijanja pandemije koronavirusa zaključno sa ovogodišnjim budžetom Posavskom kantonu dodijeljeno ukupno 31 milion KM i to 22,8 miliona KM za kantonalni budžet, 3,7 miliona KM za općinske budžete, 500.000 KM zdravstvenom sektoru, te 3,8 miliona KM za privredu, ukjučujući poljoprivrednike, obrtnike izvoznike i one koji su bili ugroženi tokom pandemije.
Kada su u pitanju konkretni projekti u Orašju, u 2020. godini izdvojeno je 260.000 KM za postavljanje LED ulične rasvjete, a prošle godine 260.000 KM za izgradnju objekta Doma zdravlja i 60.000 KM za rekonstrukciju kino dvorane.
Pored toga, 2018. godine osigurano je 100.000 KM za rekonstrukciju dijela 14. ulice, te 170.000 KM za izgradnju prečistača pitke vode u Orašju. Na sve ovo treba dodati 375.000 KM direktne budžetske podrške općini Orašje u 2020., 2021. i 2022. godini.
Prema novom Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova, Kantonalna bolnica u Orašju dobit će dva miliona KM u naredne tri godine.