Potpisan dogovor o novom imenu Makedonije

0
1365
Sporazum potpisali šefovi diplomatija dvije zemlje u prisustvu premijera i predstavnika EU i UN (Foto: Vlada Makedonije)

Dogovor Makedonije i Grčke kojim se rješava dvoipodecenijski spor oko imena Makedonija danas su u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prerspa potpisali šefovi diplomatija u prisustvu premijera dvije zemlje i predstavnika Evropske unije i Ujedinjenih nacija koje su posredovale u pregovorima, objavila je Beta.
Prethodno su se okupljenima obratili premijeri Grčke Aleksis Cipras i Makedonije Zoran Zaev, ocjenjujući potpisivanje dogovora istorijskim danom.
Premijeri Zaev i Tsipras postigli su 12. juna načelni dogovor prema kojem će Makedonija ubuduće imati službeni naziv Republika Sjeverna Makedonija.
“Potpisivanjem dogovora o rješavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i o strateškom partnersvu, zaista smo pomjerili planine. Danas stavljamo kraj na višegodišnje razlike koje su podigle zid koji je sprječavao prijateljstvo dva naroda. Dogovor donosi korist građanima obje zemlje i stvara novu realnost u regionu”, rekao je makedonski premijer.
Sporazum dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, medju kojima je i Rusija.
Od 1991. Atena se protivila da njezin sjeverni susjed nosi ime Makedonija s obzirom da to ime nosi i njezina regija, koja je bila kolijevka carstva Aleksandra Velikog, što je izvor ponosa za današnje Grke. Ta zemlja do sada je blokirala EU put Makedonije upravo zbog imena. Vlada Zorana Zaeva pokazala je snažnu volju da to pitanje konačno riješi i zemlju povede naprijed.
Dvojica mladih premijera suočavaju se u svojim zemljama s oštrim reakcijama na postizanje sporazuma o imenu.
Alexisa Tsiprasa pobornici čvrste linije optužili su u subotu za izdaju pokrenuvši u parlamentu izjašnjavanje o povjerenju vladi i želeći time blokirati sporazum sa Skopljem. Tsipras je u subotu navečer ipak dobio potporu parlamenta, dok je hiljade Grka prosvjedovalo ispred parlamenta protiv sporazuma s Makedonijom.
S druge strane, u Makedoniji tamošnji predsjednik Đorge Ivanov prijeti da će staviti veto kako bi blokirao ono što opozicioni protivnici sporazuma kvalificiraju kao “kapitulaciju”.
Zoran Zaev, koji je lani nakon izbora postao makedonski premijer, postavio je za jedan od važnih prioriteta poboljšanje odnosa s Grčkom kako bi time osigurao put ka prijemu zemlje u članstvo Evropske unije i NATO-a.
Sporazum mora biti ratificiran i u makedonskom parlamentu te prihvaćen na referendumu.
Jedna od savjetnika makedosnog premijera Zaeva rekao je za agenciju Patria kako čvrsto vjeruje da Ivanov i njegove pristalice nemaju snage da zaustave, kako je rekao, evropsku politiku Zorana Zaeva, koji zemlju snažno vodi naprijed.