Potpisan Kolektivni ugovor željezničara za teritorij Federacije BiH

0
471
Kolektivni ugovor željezničara su potpisali ministar Lasić, te predstavnici Sindikata Kustura i Nukić

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, predsjednik Saveza sindikata željezničkih radnika u FBiH Sead Kustura i predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH Amir Nukić, potpisali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, Kolektivni ugovor željezničara za teritorij Federacije BiH.
Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, generalni direktor JP Željeznice Federacije BiH Enis Džafić, te delegacije oba sindikata.
Rezultat je ovo uspješno okončanih pregovora između predstavnika reprezentativnih sindikata, predstavnika Vlade Federacije BiH i JP Željeznice FBiH. Ovim kolektivnim ugovorom, zaključenim na period od 18 mjeseci, povećana su prava u grani željezničkog saobraćaja, čiji je posljednji kolektivni ugovor istekao još 2019. godine.
“Smatramo da je sačinjen kvalitetan ugovor koji je zadovoljavajući kako za radnika, tako i za poslodavca. Mišljenja smo da u budućnosti ovaj ugovor neće imati neke značajnije izmjene osim, nadam se, samo u djelu kojim će se povećati primanja radnika. Također, vjerujemo da će doprinjeti još boljem poslovanju JP Željeznice FBiH, te smanjiti mogućnost pravnih sporova i eventualnih tužbi radnika protiv poslodavca“, istakao je ministar Lasić.
Kolektivnim ugovorom se, prije svega, omogućuje rast satnice na 2,42 KM (rast od 0,07 KM) za sve radnike JP Željeznice FBiH. Značajna činjenica je i da će radnici ŽFBiH, prvi put nakon više od 30 godina dobiti regres. Osim toga, povećane su i naknade za prekovremeni rad, kao i rad u dane praznika, a povećana je i posebna naknada koju ostvaruje vozno osoblje.
“Nakon dužeg vremena došli smo u poziciju da kao reprezentativni sindikati u sklopu Željeznica Federacije, dođemo u priliku da ispregovaramo novi kolektivni ugovor i na taj način bar malo poboljšamo status željezničkih radnika i zaštitimo njihova zakonom predviđena prava“, izjavio je predsjednika Saveza sindikata željezničkih radnika u FBiH Sead Kustura.
Predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH Amir Nukić je istakao zadovoljstvo postignutim kompromisom u pregovorima za zaključivanje Kolektivnog ugovora.
Generalni direktor JP ŽFBiH Enis Džafić kazao je da ovaj kolektivni ugovor, u odnosu na prošli, sadrži bolje uslove za radnike, definiše uvećanje finansijskih primanja radnicima, te utiče na bolje uslove rada, a sve s ciljem poboljšanja životnog standarda radnika Željeznica FBiH.
“Uprava Društva je obavila konsultativne razgovore sa svim sindikatima, te je dogovoreno da se pored povećanja primanja usaglašenih Kolektivnim ugovorom, primanja uvećaju i dodatno izmjenom Pravilnika o radu JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, čime će ukupna primanja na mjesečnom nivou, po svim osnovama, ukupno iznositi oko 100-150 KM u neto iznosu, zavisno od stepena stručne spreme radnika“, poručio je Džafić.