Potpisan Memorandum sa kineskom korporacijom Sinosure: Podsticaj finansiranju velikih projekata

Sinosure je prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka a za dosadašnje projekte u BiH osigurali su 1,4 milijarde US dolara garancije

0
940
Weiman Zha i Mirko Šarović potpisali Memorandum o razumijevanju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao je danas Memorandum o razumijevanju sa kineskom državnom osiguravajućom korporacijom Sinosure, ključnom kineskom kompanijom za osiguranje kredita, što će značajno doprinijeti povoljnijem finansiranju najznačajnijih energetskih i infrastrukturnih projekata.
Sinosure je prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka a za dosadašnje projekte u BiH osigurali su 1,4 milijarde US dolara garancije.
“Primjer dobre saradnje sa kineskim bankama i kompanijama svakako je realizovani projekat TE Stanari, koja je danas jedna profitabilna i uspješna kompanija“, istakao je ministar Šarović, naglašavajući da je ‘ovo godina u kojoj započinjemo velike i važne projekte’.
Desetak velikih projekata je u završnoj fazi realizacije, kao što je projekat TE Tuzla Blok 7, jedan od najvećih investicionih projekata u zadnjih 30 godina.
Kineska strana takođe je iskazala interes za projekat TE Gacko, hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine te autoputeve Banjaluka – Prijedor i Vukosavlje – Doboj.
“Za Kinu je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom od velike važnosti i mi ćemo sada još snažnije podsticati naše kompanije da ulažu u BiH“, rekao je Weiman Zha, zamjenik predsjednika Sinosure korporacije.
U susret Samitu 16+1, najavljenom za početak jula, takođe se intenzivno radi na potpisivanju bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što će u kratkom roku omogućiti izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište. Takođe, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprjeđuje saradnja u oblasti turizma, što je posebno važno sa aspekta aktuelnog stupanja na snagu bezviznog režima za građane dvije zemlje, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.