Potpisan sporazum o suradnji BiH i ureda SZO za Evropu

0
287
Potpisan sporazum o suradnji BiH i Regionalnog ureda SZO za Europu 2020/2021.

Nakon sastanka regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije, Hansa Klugea sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, ministricom civilnih poslova Ankicom Gudeljević, entitetskim premijerima i entitetskim ministrima zdravstva, ministrica Gudeljević održala je odvojeni sastanak sa Klugeom.
Na početku sastanka potpisan je ‘Dvogodišnji sporazum o suradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu 2020/2021’.
Tokom sastanka Kluge i Gudeljević su razgovarali o dosadašnjoj suradnji kao i narednim koracima kao što su kreiranje ‘pametnih kartica’, kreiranje baze podataka o broju vakcinisanih i konačno o izvještavanju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji o broju vakcinisanih.
Ministrica Gudeljević je najavila tri stuba daljnjih aktivnosti: posjete entitetskim ministarstvima zdravstva i zavodima javnog zdravlja, aktivnosti u vezi sa ‘pametnim karticama’ i početak aktivnosti u vezi sa mentalnim zdravljem stanovnika BiH s obzirom na posljedice pandemije Covid -19.
Gudeljević je izrazila zahvalnost za dosadašnju potporu Svjetske zdravstvene organizacije uz uvjerenje da će daljnja suradnja biti samo još čvršća i jača.
Na kraju sastanka Kluge je izrazio nadu da će BiH biti šampion kada je riječ o Mapi puta za 2021-2025. godinu.