Potpuna elektrifikacija game Mercedesa do 2030.

0
644
Mercedes Vision AVTR predstavljen je na sajmu potrošačke elektronike 2020. u Las Vegasu

Njemački proizvođači automobila Daimler, odnosno Mercedes-Benz, objavili su kako je njihova grupacija posvećena potpunom prestanku proizvodnje automobila na fosilna goriva do kraja ove decenije, čim to tržišni uvjeti dozvole.
U svom ambicioznom planu najavili su još nekoliko ciljeva: od 2025. godine sve nove arhitekture vozila biće razvijane samo s električnim pogonima, a te godine biće predstavljena čak tri. Od tada će svaki model njihove kompanije nuditi i električnu alternativu, najavio je to Ola Källenius, CEO Daimlera i Mercedes-Benza.
Tri najavljene platforme bit će MB.EA, za srednje i velike putničke automobile, AMG.EA, namijenjenu sportskim modelima te VAN.EA za laka privredna vozila na struju. Elektrifikacija će, dakle, biti sveobuhvatna i zahvatit će sve segmente Daimlerovih i Mercedesovih vozila, uključujući kombije i sportske AMG modele.
Za ostvarenje tog plana potrebno je radikalno zaokrenuti poslovnu i finansijsku sliku grupacije, pa se najavljuju i velike investicije. U baterijske tehnologije do 2030. bit će uloženo preko 40 milijardi eura, a bit će pokrenute i nove tvornice te partnerstva. Mercedes će raditi i na širenju mreže punionica koje će opremiti vlastitom Plug&Charge tehnologijom koja će omogućiti vlasnicima e-vozila da ih nadopune bez da prolaze bilo kakvu proceduru autentifikacije ili plaćanja na samoj lokaciji punionice. Najavljuje se i saradnja sa Shellom i integracija njihovih punionica u isti sistem, prenosi Autonet.hr.
Pri transformaciji će posebna pozornost biti usmjerena na zaposlenike. Njih je već oko 20 hiljada u Njemačkoj prošle godine prebačeno na projekte električnih vozila, a primjerice, samo u softverskom odjelu koji će raditi operacijski sistem za nove modele kompanija planira zaposliti oko 3 hiljade novih stručnjaka.