Poziv mladima: Pokrenite biznis uz podršku Ministarstva privrede KS

Ovogodišnji program za mlade podrazumijeva milion KM za mlade, koji mogu ostvariti podršku u ukupnom iznosu od 21.600 KM

0
79
Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas javni poziv za realizaciju programa podrške mladima

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas javni poziv za realizaciju programa podrške mladima u osnivanju startup poslovnih subjekata, a program se realizira u okviru Godišnjeg plana provođenja Programa poticaja razvoju male privrede.
Ovogodišnji program za mlade podrazumijeva milion KM za mlade, koji mogu ostvariti podršku u ukupnom iznosu od 21.600 KM, od čega 18.000 KM grant sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, te 3.600 KM za plaće i doprinose za prvih šest mjeseci poslovanja jednom uposlenom u novoosnovanom privrednom subjektu.
“U odnosu na prethodnu godinu napravili smo sve izmjene koje su se mogle uskladiti za Zakonom o poticaju male privrede, a to znači da smo relaksirali kriterij šifri djelatnosti i svi oni koji zbog ovog kriterija ranije nisu mogli aplicirati sada to mogu. Osim toga, povećali smo iznos grant sredstava sa 15.000 na 18.000 KM i smanjili iznos vlastitog učešća sa 10 na 5 posto“, izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.
On je dodao i da je prethodne godine jedna od kočnica mladima prilikom prijave na ovaj program bilo i pisanje poslovnog plana, te su u Ministarstvu privrede osigurali i mentorstvo za pripremu poslovnog plana.
“U saradnji sa Startup studiom želimo omogućiti mladima edukaciju u oblasti pisanja poslovnog plana i raduje me što smo to ove godine uspjeli dogovoriti. Nama je važna saradnja sa svima koji mogu doprinijeti razvoju poslovnog ambijenta i uvijek smo spremni na saradnju. Činimo sve da do kraja ove godine uspostavimo poslovni inkubator koji će biti u nadležnosti Ministarstva privrede i koji će biti naša baza iz koje ćemo raditi na podršci razvoja poduzetništva i ukupnog poslovnog ambijenta na području našeg kantona“, dodao je ministar Delić.
Javni poziv objavljen je na web stranici Ministarstva privrede na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/javni-poziv-za-program-podrske-mladima-za-pokretanje-startup-poslocnih-subjekata i otvoren je 30 dana od dana objave u Službenim novinama Kantona Sarajevo.
Promocija i druženje mladih planirani su za 12. juli 2022. godine u Startup studiju u Sarajevo s početkom u 16,30 sati. Prijave su moguće na linku: https://forms.gle/ctW1VWbxfdJFjbyY9

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here