Predsjednik Emirates Airlinea šeik Ahmet Maktoum dolazi na SBF 2019

0
1021
Šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum potvrdio dolazak u Sarajevo na SBF 2019

Šeik Ahmed Al Maktoum, predsjednik jedne od najvećih svjetskih aviokompanija Emirates Airline, potvrdio je dolazak na Sarajevo Business Forum 2019, vodeću investicijsku konferenciju u Jugoistočnoj Evropi koja se ove godine održava od 17. do 19. aprila pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Al Maktoum je visoki zvaničnik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) te najzaslužniji za meteorski uspon avioindustrije Dubaija kojom rukovodi već 27 godina. Na čelu je Direkcije za civilnu avijaciju Dubaija od 1985. godine od kada je krenula nevjerovatna poslovna, investicijska i turistička ekspanzija ovog emirata koji je danas svjetska biznis metropola.
Korporacije iz oblasti kojom rukovodi Ahmed Al Maktoum danas su najveće u regionu i među najuspješnijim u svijetu. Bruto nacionalnom dohotku Dubaija doprinose sa 28 posto.
Al Maktoum je član najuže vladajuće porodice i amidža trenutnom vladaru Dubaija. Al Maktoumu ovo nije prvi dolazak na Sarajevo Business Forum. On je bio uvaženi gost investicijske konferencije i 2010. godine. Veza koja je tada uspostavljena bila je ključna za kasniji plodonosan nastavak saradnje, a potom i odluku o uspostavljanju direktne avio linije Dubai-Sarajevo.
Prilikom posjete direktora BBI banke Amera Bukvića Dubaiju, šeik Al Maktoum je najavio dolazak jedne od njegovih avio kompanija Fly Dubai u Sarajevo, što je kasnije i ostvareno. Danas je redovna avio linija motor razvoja turistitičkih i poslovnih veza između BiH i UAE.