Južna Koreja prva u svijetu pokrenula 5G mrežu

0
1131
5G mobilna mreža je 20 puta brža od 4G mreže

Južna Koreja pokrenula je nacionalnu mobilnu mrežu 5G dva dana ranije od planiranog roka, poručili su danas južnokorejski mobilni operateri. Time je ta zemlja postala prva u svijetu koja je uvela tu superbrzu bežičnu tehnologiju.
Tri najveća operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus, pokrenula su 5G mrežu jučer u 23 sata po lokalnom vremenu unatoč prethodnim najavama da će do pokretanja doći 5. aprila.
Špekulacije da bi američki Verizon mogao biti prvi koji bi uveo 5G, natjerale su južnokorejske operatere na brzu reakciju, javila je agencija Yonhap, prenosi Hina.
Verizon je pokrenuo 5G mrežu u Chicagu i Minneapolisu jučer po američkom vremenu, čak sedmicu dana prije dogovorenog roka.
Prema Yonhapu, južnokorejski operater SK Telecom pokrenuo je mrežu dva sata ranije, aktivirajući uslugu 5G za ‘šest poznatih javnih osoba koje predstavljaju Koreju’, poručili su danas iz te najveće mobilne kuće.
Poznate javne osobe, među kojima su dva člana K-Pop benda EXO i klizačka zvijezda Kim Yu-na, bili su prvi pretplatnici na 5G mrežu u svijetu, saopćeno je.
KT i LG Uplus također su poručili kako su pokrenuli svoje mreže u isto vrijeme.
Za opću javnost usluga će biti dostupna sutra, kada će i Samsung izbaciti na tržište svoj novi Galaxy S10 5G mobilni telefon.
Stručnjaci kažu da je 5G mreža 20 puta brža od 4G mreže, što npr. omogućava skidanje cijelog filma s interneta u jednoj sekundi.