Predsjedništvo BiH pokrovitelj regionalnog Sajma inovacija i poduzetništva ‘Sarajevo 2020’

0
385
Sajam inovacija i poduzetništva 'Sarajevo 2020' održat će se 23. i 24. novembra

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH oficijelno je potvrđeno pokroviteljstvo prvom regionalnom Sajmu inovacija i poduzetništva ‘Sarajevo 2020’ koji će se održati 23-24.11.2020. godine. Na otvorenju Sajma obratit će se i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.
Startup studio Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Forum, kao organizatori Sajma ‘Sarajevo 2020’, navode da su iznimno zadovoljni činjenicom da je državni vrh Bosne i Hercegovine prepoznao značaj ovog sajma.
“Vjerujemo da je potencijal sektora startup biznisa i inovacija nedovoljno iskorišten resurs u BiH i cijeloj regiji. Sajmom ‘Sarajevo 2020’ želimo doprinijeti da se ovaj potencijal stavi u funkciju razvoja BiH i cijele regije”, rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.
Na Sajmu učestvuje 200 izlagača među kojima je preko 160 malih i srednjih biznisa, 48 inovatorica i inovatora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, te 22 organizacije koje investiraju u biznise ili pružaju drugi vid podrške za razvoj biznisa. Izlagači će se predstaviti na virtuelnim štandovima koji će, pored promotivnih materijala, omogućavati zakazivanje sastanaka i razgovor uživo.
Prvog dana Sajma će se održati i Regionalno takmičenje za najbolju inovaciju ‘Sarajevo 2020’ na kojem će se predstaviti 36 najboljih inovatorica i inovatora iz regije koji se takmiče za prestižna priznanja, a ukupni nagradni fond na najbolje inovacije iznosi 13.500 eura.
Žiri će dodijeliti i ‘Specijalnu nagradu Sarajevo 2020’ koja uključuje priznanje IFIA (Svjetske federacije inovatorskih organizacija) i pravo korištenja IFIA znaka na proizvodu i na pripadajućim informativnim materijalima. Nagradni fond kao i cjelokupnu organizaciju Sajma finansijski su podržale Vlade Švedske i Švicarske te Entrepreneurship Academy by EFSE.
Program Sajma će otvoriti inspirativna obraćanja Mate Rimca, osnivača i vlasnika kompanije Rimac Automobili i Greyp Bikes i Mirze Cifrića, poduzetnika koji je osnivač i vlasnik Veritas Genetics, inovativne kompanije koja djeluje u SAD. Dušanka Ilić, direktorica kompanije Beyond 42 iz Srbije će podijeliti svoja iskustva o izgradnji startupa i plasmanu domaćih proizvoda na globalno tržište.
“Za vrijeme u kojem živimo ključne su inovacije u svim segmentima poslovanja. Stoga smo veoma sretni da je i Predsjedništvo BiH podržalo Sajam inovacija i poduzetništva. Ovo je izuzetna prilika da inovatori iz regiona u saradnji sa privrednicima realiziraju svoje ideje, i da ta njihova znanja koja, nesumnjivo posjedujemo, pomognu ovom regionu da krene naprijed”, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.
Učešće na Sajmu je besplatno za sve posjetioce uz obaveznu registraciju u Zajednici za aktivizam i poduzetništvo lonac.pro.