Predsjedništvo BiH pokrovitelj SBF 2020: Ekonomska saradnja generator razvoja regiona

0
707
11. Sarajevo Business Forum održat će se u glavnom gradu BiH od 8. do 10. aprila

Predsjedništvo BiH pokrovitelj je 11. Sarajevo Business Foruma (SBF), koji će se od 08. do 10. aprila 2020. godine održati u glavnom gradu BiH.
U projekt organizacije 11. SBF-a bit će uključeno i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Sektor za bilateralne odnose, Odsjek za ekonomsku diplomatiju, a Predsjedništvo je naložlo da se u Organizacioni odbor SBF-a imenuju članovi koje će predložiti Predsjedništvo, a koji bi aktivno učestovavali u organizaciji i pripremama.
Organizator SBF-a, koji se već 11. godinu zaredom održava u BiH, je BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IsDB). Poslovno-investicijska konferencija okupit će najznačajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.
“Mi u BBI banci već smo počeli s pripremama za Sarajevo Business Forum. Na projektu ekonomskog povezivanja regiona sa svijetom radimo evo već 11. godinu u nastojanju da zajedničkim nastupom prema trećim tržištima postanemo privlačna destinacija za strane investitore. SBF je platforma za poslovno umrežavanje i investicije i omogućava promociju BiH i regiona u svijetu. Također, SBF je i svojevrsni okvir za direktne strane investicije. Kroz SBF nastojimo da posredujemo između državnog i privatnog sektora, dovodimo na jedno mjesto vlasnike projekata i poslovne ljude iz regiona te privatne i državne fondove. Naš fokus je na direktnim poslovnim sastancima bh. privrednika s potencijalnim investitorima. Prošle godine, samo dok je trajao Forum, obavljeno je više od 450 ovakvih susreta, a BBI banka je oformila poseban tim ekonomskih stručnjaka koji su bh. privrednicima bili na raspolaganju tokom ovih pregovora. Za nas je veoma značajno da je i Predsjedništvo BiH stalo uz nas i prepoznalo našu ideju da je ekonomska saradnja generator razvoja regiona”, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.
Sarajevo Business Forum pozicionirao se kao jedan od najznačajnijih poslovnih događaja u regionu i cijeloj Jugoistočnoj Evropi, a proteklih godina pozitivno je uticao na izgradnju imidža države Bosne i Hercegovine kao pogodne destinacije za investiranje i ekonomski razvoj. Također, SBF je prepoznat kao mjesto okupljanja stručnjaka i predstavljanje najboljih svjetskih praksi u oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma. Tokom proteklih deset godina na SBF-u je učestovalo više od 10.000 učesnika iz 50 zemalja, iz više od 3.300 kompanija. Održano je više od 1.950 B2B sastanaka, a rad Foruma je pratilo više od 2.400 novinara.
Više informacija o Sarajevo Business Forumu dostupno je na stranici: https://sarajevobusinessforum.com