Predstavljen sajam BAU 2019. u Sarajevu: Posjetioci iz BiH među najbrojnijima

0
1338
Oko 2.200 izlagača iz 45 zemalja predstavit će se na sajmu BAU 2019 u Minhenu

Predstavništvo njemačke privrede u BiH organiziralo je u Sarajevu prezentaciju vodećeg svjetskog sajma arhitekture, građevinskih materijala i sistema BAU 2019. na kojem se očekuje veliki broj posjetilaca iz BiH.
Sajam se održava od 14. do 19. januara 2019. u Minhenu, gdje se na prostoru od 200.000 m² (zahvaljujući izgradnji novih izložbenih paviljona C5 i C6) predstavljaju arhitektura, materijali i sistemi za privredne i stambene namjene i unutrašnje uređenje u oblasti novogradnje i uređenja postojećih objekata.
“Na predstojećem sajmu BAU predstavit će se više od 2.200 izlagača iz 45 zemalja, a udio stranih izlagača će se kretati oko 40 procenata“, izjavio je referent za odnose s javnošću sajma BAU Markus Sporer, dodajući da će se ove godine među izlagačima naći i dvije bh. kompanije.
Prema njegovim riječima, broj posjetilaca koji se predviđa na narednom sajmu je između 255.000 do 260.000 posjetilaca i da se iz godine u godinu poveća procenat stranih posjetilaca.
Najviše izlagača, ali i posjetilaca na sajmu BAU tradicionalno imaju Italija i Austrija, a tako će biti i u 2019. Kao jedina zemlja izvan Evrope, među top 20 se čvrsto pozicionirala Kina. SAD i Kanada takođe prodiru u klub top 20 zemalja.
Broj posjetilaca iz BiH se u posljednje četiri godine učetverostručio, što pokazuje da u BiH postoji veliki broj stručnjaka u oblasti gradnje koji na sajam BAU dolaze da bi našli neko tehničko rješenje ili uspostavili poslovne kontakte.
Sa više od 65.000 planera je BAU ujedno najveći stručni sajam na svijetu za arhitekte i inžinjere. Mnogobrojne atraktivne priredbe okvirnog programa, između ostalog visokokaratni forumi sa stručnjacima iz cijelog svijeta, zaokružuju ponudu sajma.