Predstavljena brošura ‘Seoski turizam u Kantonu Sarajevo’

0
353
Kreiran jedinstveni registar seoskih domaćinstava i ruralne turističke ponude

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je tokom 2021. i početkom 2022. godine, u saradnji s Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore realiziralo projekt ‘Ruralni turizam za planinske destinacije’. Ovaj projekt je realiziran s ciljem jačanja ponude i usluga ruralnog turizma na područjima oko zaštićenih zona i prirodnih atrakcija.
Ministarstvo privrede provelo je prošle godine javni poziv na osnovu kojeg su seoska domaćinstva i gazdinstva ostvarila pravo na učešće u ovom programu. Jedan od ciljeva tog programa je i kreiranje jedinstvenog registra seoskih domaćinstava koji je svojesvrstan vodič za sve turiste, kako strane tako i domaće, te niz drugih promotivnih materijala.
“Ulaskom u partnerstvo prekogranične saradnje, naš cilj je bio iskoristiti sredstva Evropske unije kako bismo omogućili našim seoskim domaćinstvima kvalitetne edukacije, jačanje kapaciteta njihovih domaćinstava, ali i promociju koja će im omogućiti bolju poziciju na tržištu. Naš glavni cilj je očuvati postojeća rada mjesta, ali i otvoriti mogućnosti za nova radna mjesta, a ruralni turizam ima potencijal koji nije dovoljno iskorišten i svakako tu prednost želimo iskoristiti“, kazao je ministar privrede KS Adnan Delić.
Naveo je i da registar domaćinstava koja su učestvovala u ovom projektu predstavlja ne samo vodič turistima, nego i zbirku u kojoj je na jednom mjestu sve: od naših prelijepih planina, tradicionalnih rukotvorina do prirodnih kozmetičkih proizvoda i tardicionalne bosanske kuhinje.
Podsjetio je i da Ministarstvo privrede u kontinuitetu podržava očuvanje tradicionalnih vrijednosti BiH, počev od podrške starim zanatima koja i ove godine iznosi pola miliona maraka do promocije zanata i rukotvorina, kao i kulturno-historijske baštine na najvećoj svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.
Brošura ‘Seoski turizam’ je dvojezična, a dostupna je u printanoj formi u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, te u PDF izdanju na web stranici Ministarstva na linku: https://mp.ks.gov.ba/preuzimanja/publikacije/seoski-turizam-u-kantonu-sarajevo.
Brošura je dostupna i kao aplikacija za android i IOS uređaje, a može se pronaći na linkovima:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bildstudio.ruralholiday&gl=us
https://apps.apple.com/cz/app/rural-holiday/id1636898955