Pregovori o uvođenju direktne avio linije Sarajevo – Sofija

0
931
Delegacija Vijeća ministara BiH na čelu sa Zvizdićem razgovarala sa predsjednikom Bugarske Radevom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Sofiji sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevom sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa.
Istaknuto je da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Bugarske dobri i da nema otvorenih pitanja. Zaključeno je da postoji obostrani interes za produbljivanje saradnje posebno na području ekonomije.
Zvizdić je pozdravio novu dinamiku u bilateralnim odnosima dvije zemlje koja se ogleda u sve češćim susretima zvaničnika dvije države na najvišem nivou. Informisao je predsjednika Radeva о aktuelnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u BiH, kao i vanjsko-političkim prioritetima Bosne i Hercegovine. Dodao je da Vijeće ministara BiH ostaje čvrsto opredjeljeno za EU i NATO put BiH i da aktivno podržava sve regionalne inicijative i procese koji doprinose izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu i ubrzavaju euroatlantske integracije regije.
Predsjednik Radev je rekao da je Bugarska prva država koja je priznala Bosnu i Hercegovinu i od tada nastavlja da podržava BiH. Čestitao je predsjedavajućem Zvizdiću na predaji Odgovora na Upitnik EK i izrazio nadu da će za vrijeme trajanja bugarskog predsjedavanja EU Bosna i Hercegovina dobiti odgovor. On je pozdravio je rad Vijeća ministra BiH na reformama te pohvalio rast turizma u BiH, industrijsku granu koju treba podsticati.
Razgovarano je i o modalitetima uvođenja direktne avio linije Sarajevo – Sofija, pokretanju zajedničkih projekata i organizovanju poslovnih foruma kako bi se uvezali privrednici dvije zemlje.
Sastanku su prisustvovali ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador BiH u Bugarskoj Radomir Bogdanović.
Denis Zvizdić susreo se i sa predsjednicom Komiteta za vanjsku politiku Parlamenta Bugarske Dzhemom Grozdanovom.