Privredna komora Istanbula učestvuje na Sarajevo Halal Fair 2018

0
896
Sarajevo Halal Fair održat će se od 27. do 29. septembra

Delegacija Privredne komore Istanbula (İstanbul TicaretOdası – ITO) potvrdila je učešće na međunarodnom sajmu halal industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018 kojeg organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB) od 27. do 29. septembra 2018. godine u Sarajevu.
Delegaciju Privredne komore Istanbula predvodit će Şekib Avdagiç, predsjednik ITO. U ovoj delegaciji nalaze se rukovodeći ljudi nekih od najvećih turskih korporacija iz oblasti prehrambene, hemijske i finansijske industrije, te turizma.
”Privredna komora Istanbula, koja je u Sarajevu do sada organizirala šest sajmova turskih proizvoda, sa zadovoljstvom potvrđuje učešće svojih članica na Sarajevo halal sajmu. U okviru turskog nacionalnog štanda na Sarajevo Halal Fair 2018 predstavit će se 15 članica Privredne komore Istanbula te pozivamo i sve druge učesnike ovog značajnog skupa halal proizvođača i pružatelja usluga da nas posjete, da razmijenimo iskustva, a moguće i uspostavimo saradnju“, saopćeno je iz Privredne komore Istanbula.
Tokom tri dana trajanja Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indonezije i mnogih drugih tržišta.
Organizatori SHF 2018 posebno ističu da je tržište halal proizvoda i usluga jedno od najbrže rastućih na svijetu, što može ilustrirati podatak da potrošnja samo na halal hranu i piće raste gotovo dvostruko više od globalnog rasta prema podacima State of the Global Islamic Economy Report 2017-2018. Prema ovom izvještaju, trendovi rasta zabilježeni su i u oblasti halal turizma, farmaceutskih proizvoda, kozmetičkih proizvoda, islamskih finansija.
Potražnja za halal proizvodima i uslugama raste iz godine u godinu i već sada je prisutan nedostatak ponude u odnosu na potražnju, što je prilika kompanijama iz našeg regiona da se predstave veleprodajnim i maloprodajnim lancima na Sarajevo Halal Fair-u (SHF) 2018.
Uz Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo i BBI VIP Business Club, organizatori SHF-a su Islamic Development Bank (IsDB) i njihov THIQAH business forum, Islamska zajednica u BiH, a uzpodršku Privredne/Gospodarske komora FBiH, Udruženja Halal industrije, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, Centra za certificiranje halal kvalitete Hrvatske, Balkanskog udruženja muslimana potrošača (BUMP) i mnogih drugih.