Privredni sajam Mostar od 9. do 13. aprila, zemlja-partner Kina

0
832
Osim NR Kine, na Mostarskom sajmu će se predstaviti još 30 zemalja, rečeno je na pres-konferenciji

Međunarodni sajam privrede – Mostar 2019. održat će se od 9. do 13. aprila, a zemlja-partner je Narodna Republika Kina, a kako je rečeno na današnjoj pres konferenciji u Mostar dolazi oko stotinu kineskih kompanija.
“NR Kina je već deset godina prisutna na Mostarskom sajmu, a izlažu njene velike kompanije, kao što su Huawei, ZTE…”, kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.
Kineski ambasador u BiH Ji Ping podsjetio je na dugogodišnje prijateljstvo između BiH i Kine te da u protekle 24 godine, od uspostave diplomatskih veza, bilateralni odnosi dvije zemlje imaju razvojni put te da se povećava saradnja u svim oblastima, ne samo u oblasti privrede već i kulture.
Mostarski sajam imat će izložbeni prostor od 30.000 kvadratnih metara. Osim NR Kine, na sajmu će se predstaviti još tridesetak zemalja, a očekuje se oko 50.000 posjetilaca.
Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić istakao je značaj NR Kine kao zemlje partnere na ovogodišnjem Mostarskom sajmu, dodajući da BiH ima veliki prostor za saradnju s kineskom privredom te će o tome u saradnji sa privrednim komoroma BiH i Federacije biti riječi na predstojećem sajmu.
Takođe, na ovogodišnjem Mostarskom sajmu bit će predstavljena i turistička ponuda BiH i susjeda iz našeg regiona.