Privrednicima u KS na raspolaganju 100 miliona KM beskamatnih kreditnih sredstava

0
157
Potpisani ugovori za realizaciju subvencionirane kreditne linije za privrednike u Kantonu Sarajevo

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i članovi uprava BBI, UniCredit i ASA banke potpisali su danas ugovore za realizaciju subvencionirane kreditne linije za 2022. godinu.
Kreditna linija sa 100% subvencioniranom kamatom je program iz Godišnjeg plana provođenja Programa poticaja razvoju male privrede koji se u kontinuitetu provodi već nekoliko godina, dok je u prošloj i ovoj godini značajno unaprijeđen uvođenjem tri umjesto jedne banke koje plasiraju ovu kreditnu liniju, kao i niz drugih poboljšanja.
“Realizacijom kreditne linije sa 100% subvencioniranom kamatom omogućavamo podršku privredi, odnosno privrednicima da dođu do neophodnih finansijskih sredstava pod povoljnijim uslovima. To podrazumijeva da privrednici u principu imaju na raspolaganju besplatna kreditna sredstva u iznosu do milion maraka s rokom otplate do osam godina i grace periodom do 12 mjeseci. Na ovaj način mi potićemo stabilizaciju likvidnosti i unapređenje poslovne aktivnosti, stabilizaciju postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, širenje poslovanja postojećih, ali i otvaranje novih poslovnih subjekata na području Kantona Sarajevo“, kazao je ministar Delić.
Podsjetio je i da je ovogodišnja kreditna linija fleksibilnija u oblasti prihvatljivih djelatnosti koje će imati pravo na korištenje ovih kreditnih sredstava.
Ukupna vrijednost kreditne linije je oko 100 miliona maraka, a BBI banka ove godine, kao prvorangirana banka, plasira kreditna sredstva u iznosu od 49 miliona KM.
“Trajnu opredijeljenost BBI banke za učešće u projektima koji za cilj imaju da privrednim subjektima osiguraju pristup povoljnim finansijskim sredstvima potvrđuju i podaci da je u dosadašnjem radu BBI, na osnovu programa subvencioniranih linija širom BiH, alocirala skoro 250 miliona finansijskih sredstava za preko 660 klijenata. Samo je, u saradnji sa Ministarstvom privrede KS, kroz slične programe u posljednjih šest godina, BBI alocirala 122 miliona KM za 200 klijenata“, kazao je član Uprave BBI banke Nedžad Gušić.
Amir Gredić, član Uprave UniCredit banke, također je istakao kontinuitet saradnje s Ministarstvom privrede, kroz učešće u realizaciji paketa podrške privrednicima u vrijeme pandemije, ali i drugu godinu za redom u plasmanu ove kreditne linije.
Asa banka – Naša i snažna d.d. Sarajevo, također već drugu godinu dijelom je ovog programa, obzirom da je akvizicijom Sberbanke prošle godine preuzela i prihvatila nastavak saradnje s Ministarstvom privrede.
“Kroz učešće u programu Ministarstva privrede KS želimo pomoći privrednim subjektima da realizuju sve poslovne ciljeve i olakšati im svakodnevno poslovanje“, istakao je Enver Lemeš, v.d. član Uprave ASA banke.
Današnjim potpisivanjem ugovora stekli su se uvjeti za početak realizacije ovogodišnje kreditne linije, odnosno za raspisivanje javnih poziva banaka koji će biti dostupni na web stanici Ministarstva privrede, web stranicama ovih banaka i sredstvima javnog informisanja.