Privremeno otvaranje aerodroma Tuzla i Banja Luka za odlazak bh. radnika u Belgiju i Jermeniju

0
489
Iz Budžeta Federacije BiH za 2022. biće uplaćen 1 milion KM za JP Aerodrom Tuzla

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, odobrilo privremeno otvaranje Aerodroma Tuzla, međunarodnog graničnog prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika, radi odlaska državljana Bosne i Hercegovine na rad u Kraljevinu Belgiju.
Odlazak bh. državljana u Belgiju planiran je za četvrtak, 14. maj, međunarodnim avionskim letom na relaciji Tuzla – Ostend – Briž. Novi termin leta je utvrđen jer odlazak u ranije odobrenom terminu 9. maja nije realizovan.
Za provođenje ove odluke zaduženi su Granična policija BiH, nadležne entitetske epidemiološke i zdravstvene službe i JP Međunarodni aerodrom Tuzla.
Vijeće ministara BiH je takođe odobrilo privremeno otvaranje Aerodroma Banja Luka, međunarodnog graničnog prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika, radi odlaska državljana BiH na rad u Republiku Jermeniju. Odlazak će biti organizovan 15. maja, međunarodnim avionskim letom na relaciji Banja Luka – Jermenija. Lista putnika će biti dostavljena nadležnim organima BiH prije polijetanja aviona.
Do polijetanja aviona sa međunarodnog aerodroma u Banjoj Luci, putnici su obavezni pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih organa BiH (graničnih, epidemioloških i zdravstvenih službi).
Za realizaciju ove odluke zaduženi su Granična policija BiH, nadležne entitetske epidemiološke i zdravstvene službe i Aerodromi Republike Srpske a.d. Banja Luka.
Vijeće ministara BiH je odobrilo izdavanju posebne dozvole za ulazak i boravak državljana Republike Austrije u Bosni i Hercegovini. Odluka se odnosi na troje državljana Austrije kojima se daje posebna dozvola za ulazak i boravak u BiH u trajanju od sedam dana od dana ulaska u BiH, radi sahrane preminulog Milana Đurđevića u mjestu Gradiška (selo Dragelji). Posebne dozvole izdaju se Mirku Đurđeviću, Veselini Đurđević i Daliboru Đurđeviću, bratu, supruzi i sinu preminulog Milana Đurđevića. Oni će u BiH ući na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška, a prilikom ulaska i tokom boravka u BiH obavezni su pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih organa BiH, odnosno epidemioloških i zdravstvenih službi.
Za realizaciju ove odluke zaduženi su Ministarstvo spoljnih poslova BiH, Ministarstvo bezbjednosti BiH, Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima, u saradnji sa Republičkom upravom civilne zaštite RS, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.