Proaktivni savjeti za zaštitu podataka dok radite u pokretu

0
293
Ne dozvolite da loš Wi-Fi utiče na vašu sigurnost

Broj Amerikanaca koji rade na daljinu se utrostručio sa 5,7 na 17,9 posto između 2019. i 2021. godine. Za neke je to podrazumijevalo rad u udobnosti doma, dok su drugi izabrali poticajnija okruženja.
Prema nedavnom istraživanju firme BDG Studios/OnePoll od preko 1.000 pripadnika generacije Z širom Sjedinjenih Američkih Država* blizu 10 posto ispitanika je navelo da im je omiljeno mjesto za rad van kancelarije, kafić ili restoran.
Bilo je učesnika koji su dali i živopisnije odgovore, kao što su groblje, kabina u javnom toaletu, određeni lanci picerija sa mehaničkim lutkama koje djeca obožavaju, čak i cirkusi.
Iako su neka od ovih mjesta originalna (najblaže rečeno), ona postavljaju i neka ozbiljna pitanja kad je riječ o cyber sigurnosti. Od ukupnog broja učesnika, 61% je reklo da čuvaju poslovne dokumente na ličnim uređajima, a 63% da se povezuju na prvu dostupnu javnu Wi-Fi mrežu koju nađu.
Možda vam se čini da je korištenje javne Wi-Fi mreže sasvim u redu, ali povezivanje na nesigurnu mrežu preko nezaštićenog uređaja može vaše podatke da izloži ozbiljnom riziku. Srećom, možete da preduzmete jednostavne korake da zaštitite sebe i svoje informacije.
Predstavljamo vam nekoliko savjeta za ovo:
• Postavite virtuelnu privatnu mrežu ili VPN za mrežu svoje kompanije. Nakon toga se postarajte da svako ko pristupa mreži kompanije prvo prođe kroz taj VPN.
• Vodite računa da kompanija koristi Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) za svoj sajt i povezane aplikacije. Na taj način se podaci za logovanje i druge lične informacije čuvaju skriveni od ljubopitljivaca koje koriste phishing i MITM napade.
• Bez obzira na to koliko je privlačno, oni koji rade na daljinu treba da biraju mobilni hotspot za korištenje umjesto nesigurnog javnog Wi-Fi naloga. Mobilni hotspot pruža dodatni nivo sigurnosti zahvaljujući Wi-Fi Protected Access 3 (WPA-3) šifriranju. Ova nova funkcija (već instalirana na Samsung Galaxy pametnim telefonima) čini pretraživanje interneta sigurnijim, čak i na javnim mrežama. Ona šifrira najmanje 250MB vašeg internet saobraćaja mjesečno, a također i blokira aplikacije za praćenje.
_____________
*Samsung je sarađivao sa kompanijom Bustle Digital Group (BDG) na provođenju online istraživanja između novembra i decembra 2022. godine na uzorku od 1.000 američkih građana starosti između 18 i 25 godina.