Aerodromi u regionu opslužili preko 9,6 miliona putnika u prvih pet mjeseci

Beograd i Zagreb su se pozicionirali među 70 i 100 najprometnijih u Evropi, aerodrom Sarajevo na 160. mjestu

0
231
Trenutno su u toku tri javna poziva za subvencije vezana za Tuzlu, Sarajevo i aerodrome u Sloveniji

Komercijalni aerodromi u bivšoj Jugoslaviji prihvatili su ukupno više od 9,66 miliona putnika tokom prvih pet mjeseci ove godine, a Beograd i Zagreb su se pozicionirali među 70 i 100 najprometnijih u Evropi.
Prvi put ove godine sarajevski aerodrom je u maju prevezao više putnika od ljubljanskog, dok je Rijeka prevezla manje putnika nego u maju prošle godine. Riječ je o drugom mjesecu zaredom u kojem su brojke u Rijeci pale u odnosu na prethodnu godinu, a predviđa se da će aerodrom u 2023. usporiti trend u odnosu na druge u Hrvatskoj i prevesti manje putnika nego 2022. godine.
Na to je uticala odluka LOT Polish Airlinesa da ne obnovi sezonske letove iz četiri poljska grada, uključujući Varšavu, kao i zbog toga što Lufthansa smanjuje svoje operacije za 30%, dok Ryanair ima 7% manje letova, uprkos uvođenju nove usluge iz Bergama ovog jula.
Beogradski aerodrom je u periodu januar-maj 2023. bio na 70. mjestu po prometu u Evropi, odmah iza Štutgarta, Malte i Ajndhovena, ali ispred Rejkjavika, Larnake i Soluna. Zagreb je također ušao u prvih 100, zauzimajući 98. mjesto, pozicionirajući se iza Kaljarija, Stavangera u Norveškoj i Hanovera, ali ispred London Cityja, Tbilisija i Prištine.

Evropski rang za Ex-YU prijestonice i odabrane regionalne aerodrome, januar – maj 2023

Prištinski aerodrom je bio 105. na listi, iza Santjaga de Kompostele, Nirnberga i Vroclava, ali ispred Treviza, Rodosa i Talina. Kosovsko tržište zabilježilo je treću najbržu stopu rasta u Evropi tokom petomjesečnog perioda u poređenju sa 2019. godinom prije pandemije.
Tokom prvih pet mjeseci ove godine, slovenačko tržište zabilježilo je najveći pad broja putnika u procentima u Evropi (bez Ukrajine) u poređenju sa periodom prije pandemije, sa smanjenjem broja od 39,3%. S druge strane, Albanija je zabilježila najbrži rast od 102%, prema podacima Međunarodnog savjeta aerodroma Evrope, a ispred Jermenije je sa porastom od 57%.

Performanse putnika po aerodromu, period januar – maj 2023.

Kosovsko tržište je zabilježilo rast od 45,3%, srbijansko 26,1%, makedonsko 13,3%, crnogorsko 9,2%, dok je hrvatsko tržište zabilježilo rast broja putnika od 3,9% u odnosu na isti period 2019. Većina zapadnoevropskih tržišta tek treba da se oporavi od pandemije Covid, piše portal Ex-Yu Aviatioin.
Sveukupno, londonski aerodrom Hitrou bio je najprometniji u Evropi između januara i maja, sa 30 miliona putnika, ispred Istanbula, koji je bio drugi sa 28,9 miliona putnika. Slijede Pariz Charles de Gaulle, Madrid, Amsterdam, Frankfurt, Barselona, London Gatwick, Rim Fiumicino i Istanbul Sabiha Gocken.