Prodaja pametnih telefona u svijetu pala 3,2% u odnosu na prošlu godinu

0
380
Predviđa se daljnji godišnji rast tržišta pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2023.

U preliminarnom izvještaju analitičke kompanije Omdia navodi se da je unatoč isporuci 293,7 miliona pametnih telefona u drugom kvartalu 2022. godine i dalje nastavljen pad prodaje na kvartalnom (za 4,6%) i godišnjem nivou (za 3,2%).
Prema tom izvještaju, glavni ‘krivci’ za negativne rezultate su veliki kineski OEM proizvođači koji su zabilježili dvocifreni negativan rast u 2022. u usporedbi s prethodnom godinom što je posljedično dovelo i do pada globalnih isporuka.
Unatoč lošijim rezultatima u odnosu na ranije godine, na listi 10 najvećih proizvođača pametnih telefona prvo mjesto zauzima Samsung s isporukom 62,2 miliona telefona u drugom kvartalu 2022. godine. Na drugom mjestu je Apple koji sa isporukom 48,9 miliona primjeraka iPhonea. U odnosu na 2021. godinu, oba proizvođača su ostvarila rast u broju isporučenih primjeraka – Samsung za 8,7%, a Apple za 12,9%. Samsungu je za prvo mjesto pomogla prodaja niskobudžetnih modela, poput Galaxy A13 i dobra prihvaćenost vodeće serije Galaxy S22.
Appleov tržišni udio pao je s 18,3% u prvom tromjesečju na 16,6% u drugom kvartalu ove godine, ali je porastao za 2,3 postotna boda sa 14,3% u drugom kvartalu prošle godine. Ovi rezultati vezani su uz dobru prihvaćenost iPhonea 13 i činjenicu da su Appleovi potrošači lojalni kupci s visokim primanjima koji su manje pogođeni ekonomskom krizom nego robne marke srednje klase. Zahvaljujući tome Appleove isporuke iPhonea nastavljaju rasti već sedmo tromjesečje zaredom, od četvrtog tromjesečja 2020. godine.
S druge strane, kineski OEM proizvođači Xiaomi (3.), Oppo (4.), Vivo (5.) i Huawei (10.) bilježe znatne padove u broju isporučenih telefona, između 20,9 i 34,7%, ovisno o proizvođaču. Ovakvo stanje rezultat je nastavka pada kineskog domaćeg tržišta pametnih telefona kao i sve intenzivnija konkurencija od strane Honora, koji doživljava brzi rast na domaćem (kineskom) tržištu, piše Bug.hr. Honor je isporučio ukupno 15,1 miliona primjeraka u drugom tromjesečju i njegove su isporuke, iako manje od prvobitno očekivane količine, stabilne od četvrtog tromjesečja prošle godine i stalno se povećavaju. U odnosu na isto razdoblje prošle godine Honor je povećao isporuku pametnih telefona za 125,4 te je zauzeo 6. mjesto lliste najvećih proizvođača pametnih telefona.
Isporuke Oppo i Vivo neznatno su porasle u usporedbi s prethodnim kvartalom, ali su još uvijek pale za 20,9% odnosno 21,5% u usporedbi s istim periodom prošle godine.