Produžen rok: 3,1 milion KM za investicije u digitalnu transformaciju preduzeća u sektoru poljoprivrede

0
243
Produžen rok za prijave: Kroz 3 koraka do 200 hiljada KM bespovratne pomoći

U okviru projekta EU4Business Recovery, kojeg finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u digitalnu transformaciju preduzeća u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.
Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 3,1 milion KM, Evropska unija podržat će ulaganja u digitalizovane poslovne prakse i standarde usmjerene na jačanje internih kapaciteta preduzeća u sektoru poljoprivrede, s ciljem podrške oporavku ili ponovnom pokretanju poslovnih aktivnosti preduzeća.
Na javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave uzgojem i/ili preradom voća, uključujući sadni materijal, vinogradarstvo i masline, te uzgojem i/ili preradom povrća, mlijeka, mesa, jaja, ribe, žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja i/ili meda.
Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od od 10.000 KM do 200.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova. Za svaki projekat, podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije dok će projekat finansirati maksimalnih 85% ukupnog iznosa kroz mjeru podrške. Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa, profesionalnih i konsultantskih usluga.
Svi zainteresovani za učešće u javnom pozivu, koncepte projekta sa dokumentacijom trebaju dostaviti putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba do 29. augusta 2022. godine, do 17 sati. Javni poziv sa pratećom dokumentacijom dostupan je putem ovog linka ili direktno putem web stranice eu4business.ba. Projekat će nakon prvog kruga evaluacije, pružiti ekspertnu podršku daljem razvoju odabranih projektnih ideja.
Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije. Glavni cilj je osigurati opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u važnim privrednim sektorima BiH kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom Covid-19. Projekat daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji.
Projekat finansiraju Evropska unija i SR Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).