Promocija kulturnog turizma i osnaživanje žena iz BiH i Srbije

0
89

Svoje umijeće izrade rukotvorina pomoću tradicionalnih tehnika ručnog rada – pletenja i heklanja predstavilo je danas 40 izlagačica iz Bosne i Hercegovine i Srbije tokom Diplomatskog dana, upriličenog u sklopu prve Kolonije rukotvorina u Tuzli. Predstavljeni su motivi s narodnih nošnji karakterističnih za pogranična područja obje države, a originalni motiv potiče sa tkanog ćilima.
Koloniju je organizovalo Udruženje Bosanske rukotvorine BHCrafts u partnerstvu s NALED-om i Etno mrežom iz Srbije u okviru projekta ‘Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata’, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije.
Pomoćnica gradonačelnika Tuzle za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Alma Halilović naglasila je značaj ovakvih inicijativa u unapređenju ekonomskog položaja žena, kao i jačanja svijesti o važnosti kulturne baštine.

Šef komunikacija i glasnogovornik Ureda EU u BiH Ferdinand Koenig istakao je važnost očuvanja i promocije tradicionalnih rukotvorina i zanatskih radova. Dodao je da je ovaj projekat primjer efektnih inicijativa realizovanih kroz IPA fondove EU, pokazujući ogromne prednosti prekogranične saradnje koja, zauzvrat, podstiče regionalnu integraciju.
Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denis Bećirović istakao je da je događaj važan za poticaj lokalnog poduzetništva i razvoja kulturnog turizma.
“Kulturni i etno oblici turizma privlače sve veći broj posjetitelja koji traže autentično iskustvo i proizvode, kao i priliku da se upoznaju s lokalnom tradicijom, načinom života i starim zanatima. Stoga poticanje turizma koji podržava očuvanje ovih zanata može pomoći u i ekonomskom prosperitetu lokalnih zajednica“, kazao je Bećirović.
Violeta Jovanović, predsjednica Etno mreže i izvršna direktorica NALED-a iz Srbije je naglasila kako se organizacijom ove kolonije šalje važna poruka međusobne podrške i zajedništva žena za dobrobit našeg regiona.
Izvršna direktorica BHCrafts Lejla Radončić objasnila je da ovaj projekat podržava najmanje 60 žena iz 18 opština u dvije države i teži promociji njihovog zajedničkog rada i uspostave mostova saradnje.
“Kao krajnji rezultat, imaćemo zajedničke proizvode koji će se izrađivati u obje države“, zaključila je Radončić.