Nikšić na SBF-u: Ulaganje u zelenu energiju je ključno za održivi energetski sistem

0
324
Nikšić na SBF-u naglasio važnost ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić prisustvovao je danas otvaranju Sarajevo Business Foruma (SBF). Ovom prilikom rekao je da je u današnjem svijetu agresivnih politika, koje uništavaju živote ljudi, smanjuju naš dohodak i ugrožavaju sigurnost, nužno podržati inicijative koje promovišu stabilnost i prosperitet, te potiču saradnju i integraciju.
U tom smislu, istakao je potpuno opredjeljenje Vlade Federacije BiH za ubrzane euroatlantske integracije naše zemlje, jer u globalnim dešavanjima, kako je rekao, razumijemo da ta pitanja nisu samo pitanja ekonomskog napretka već strateškog interesa koji može doprinijeti stabilnosti i prosperitetu ovog regiona i same Evropske unije.
Premijer Nikšić je rekao da klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih izazova današnjice, te da ulaganje u zelenu energiju postaje neophodno i ključno za tranziciju ka održivom energetskom sistemu.
Naveo je da Federacija BiH, ali i cijela Bosna i Hercegovina, sa svojom pozicijom, blizinom velikih tržišta i povoljnim investicijskim okruženjem nudi mogućnost dobrog poslovanja, te je posebno naglasio važnost ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije kao pokretače napretka.
“Razvoj Federacije i Bosne i Hercegovine kao zemlje s velikim industrijskim iskustvom mora biti orijentisan na stvaranje proizvoda sa višom dodanom vrijednošću i takav pristup mora i može rezultirati zadovoljstvom investitora i uposlenika”, poručio je premijer Nikšić.
Ovogodišnji SBF okupio je ugledne predstavnike poslovne zajednice, investitore, stručnjake i predstavnike vlasti kako bi razgovarali o ključnim ekonomskim pitanjima i istražili mogućnosti za ulaganje i zajedničku saradnju. Forum će trajati dva dana, 22. i 23. maja, i uključivat će niz panela, radionica i prezentacija.