RS: Potrošačke cijene u aprilu bez promjene, godišnja inflacija 2,5%

0
61
Cijene hrane i bezalkoholnih pića i duvana u prosjeku su u aprilu porasli za 0,2%

Potrošačke cijene u Republici Srpskoj u aprilu 2024. u odnosu na prethodni mjesec su ostale na istom nivou, dok su u odnosu na april prošle godine u prosjeku više za 2,5%.
Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje (COICOP) u aprilu u odnosu na mart 2024. godine, indeks odjeljka Zdravstvo viši je za 0,4%, indeksi odjeljaka Odjeća i obuća, Prevoz i Restorani i hoteli viši su za po 0,3%, dok su indeksi odjeljaka Hrana i bezalkoholna pića, Alkoholna pića i duvan i Ostala dobra i usluge viši za po 0,2%. Indeksi odjeljaka Komunikacije i Obrazovanje ostali su nepromijenjeni. Indeks odjeljka Namještaj i pokućstvo niži je za 1,1%, indeks odjeljka Stanovanje niži za 0,5%. i indeks odjeljka Rekreacija i kultura niži je za 0,2%.
Prema podacima Zavoda za statistiku RS, od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u 11, a niže u jednom odjeljku.
Najveći godišnji rast cijena u aprilu 2024. zabilježen je u odjeljku Restorani i hoteli 6,9%, usljed povećanja cijena u grupi Usluge smještaja od 13,3%, dok je rast od 2% zabiljećen u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića zbog viših cijena u grupi Mineralna voda i sokovi od 9% i u grupi Ostali prehrambeni proizvodi od 7,4%.
Niže cijene na godišnjem nivou u aprilu 2024. zabilježene su u odjeljku Odjeća i obuća od 7,5% zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.