Promocija novih Opelovih modela Grandland X i Crossland X u Sarajevu

0
1788
Novi Opel Crossland X ima privlačan vanjski izgled karakterističan za SUV (Foto: Profitiraj.ba)

Opel je novinarima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u četvrtak uveče u Sarajevu predstavio svoja dva nova modela – manji crossover Crossland X i nešto veći Grandland X, koji će zvaničnu premijeru imati na sajmu automobila u Frankfurtu (Njemačka) kada će biti i poznata njegova cijena za evropsko tržište.
Opel Crossland X, gradski crossover, koji je ovogodišnju premijeru imao u Berlinu (februar) i u Ženevi (mart), drugi je član Opelove porodice X u B-segmentu gdje će se pridružiti modelu Mokka X. Opel je sa ovim modelom započeo svoju proizvodnu ofanzivu kojom će tokom 2017. predstaviti čak sedam novih modela.
U usporedbi s Opel Mokkom X, koja dolazi s opcionalnim pogonom na sve točkove radi povremene vožnje izvan utabanih cesta, novi Opel Crossland X svojim je kompaktnim vanjskim dimenzijama predodređen za urbana područja.
Crossland X (dužina / širina / visina: 4212 / 1765 / 1605) ima privlačan vanjski izgled karakterističan za SUV s dvobojnom karoserijom. Ističe se i prostrana unutrašnjost s dovoljno prostora za do pet putnika, povišen položaj sjedenja, te klizna stražnja sjedala i velik prtljažnik (zapremina 410 do 1255 litara). Opremljen je s ultramodernim pomoćnim sistemima, inovacijama i bogatim mogućnostima digitalnog povezivanja karakterističnim za Opel zahvaljujući servisu Opel OnStar i tehnologiji IntelliLink kompatibilnoj s platformama Apple Car Play i Android Auto, uključujući ekrane osjetljive na dodir najveće dijagonale 20,3 cm (8,5″).
Kupci koji traže još bolje iskustvo mogu dodatno poboljšati osjećaj prostranosti opcionalnim panoramskim staklenim krovom.
U ponudi motora za Crossland X treba pomenuti revolucionarni 3-cilindrični benzinski motor koji je u potpunosti izrađen od aluminija i četverocilindrični dizelski motor s ekonomičnom potrošnjom goriva. Dizelski motori dolaze s preradom ispušnih plinova postupkom selektivne katalitičke redukcije s ubrizgavanjem uree uz aditiv AdBlue.
Motori koji su trenutno dostupni uz Crossland X su 1,2-litarski benzinski s početka ponude sa 81 KS (potrošnja u gradskim uslovima 6,5 l/100 km a na otvorenoj cesti 4,4 l/100 km. Motor 1.2 Turbo s direktnim ubrizgavanjem od 110 KS ili u snažnijoj verziji sa 130 KS u gradu troši 6,5 l/100 km, a na otvorenom 4,8 l/100 km. Kod dizelaša u ponudi je i 1,6-litarski motor sa 99 KS ili u snažnijoj verziji sa 120 KS, a koji u gradu u prosjeku troši 4,7 litre, a na otvorenoj cesti 3,6 l/100 km.
Opel je za Crossland X ponudio petostepeni i šesterostepeni ručni mjenjač, kao i šesterostepeni automatski mjenjač.
Novi Opel Crossland X može se naručiti po cijeni koja počinje već od 16.850 EUR (preporučena maloprodajna cijena u Njemačkoj s PDV-om).
Novi Grandland X dolazi kao treći član Opelove porodice X modela, proširujući Opelovu ponudu u vrlo popularnom segmentu kompaktnih automobila.
Tehnički blizanac Peugeota 3008, Opel Grandland X koji plijeni stasitim izgledom i nizom naprednih tehnologija za udobnost i sigurnost bit će predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu kada će biti poznata i njegova cijena.
Novi Grandland X dug je 4477 mm, širok 1844 mm i visok 1636 mm. U kabini je osiguran smještaj za pet putnika zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 267 cm, ali i svu njihovu prtljagu zahvaljujući prtljažniku zapremine 514 litara, koji preklapanjem stražnje klupe može porasti do 1652 litre.
U Opelu ističu da Grandland X donosi sigurnu vožnju cijele godine i na svim podlogama, za što je zaslužna elektronička kontrola držanja podloge koja u kombinaciji s odgovarajućim gumama osigurava stabilnost u raznim situacijama. Vozač može birati između pet načina vožnje (Grip Control), a sistem zatim prilagođava raspodjelu okretnog momenta na prednjoj osovini i omogućava proklizavanje točkova, ako je potrebno, a uz automatski mjenjač i prilagođava prelaze u među stepeni prenosa i odaziv na gas. Time se osigurava najbolje držanje podloge i stabilno upravljanje bez obzira na to vozi li Grandland X po snijegu, blatu, pijesku ili na mokrim površinama.
Grandland X je opremljen nizom vrhunskih tehnologija i modernih pomoćnih sistema koje pridonose udobnosti i sigurnosti. A to su, prilagodljivi tempomat s prepoznavanjem pješaka i automatsko kočenje u nuždi, upozorenje na umornog vozača, napredna pomoć pri parkiranju i kamera koja pokriva 360 stepeni, ergonomska sjedala s AGR-ovim certifikatom, grijani upravljač, grijanje prednjih i stražnjih sjedala i poklopac prtljažnika koji se otvara jednostavnim pokretom stopala…
Vozači Grandlanda X i njihovi putnici moći će uživati i u vrhunskim mogućnostima povezivanja uz najnoviju generaciju sistema IntelliLink. Moguće je bežično punjenje pametnih telefona putem induktivnog punjenja.
Inače, na promociji novih modela u Sarajevu prisustvovali su i četiri Opel brand ambasadora: Đejla Glavović poznati model i manekenka iz BiH, Mila Elegović, hrvatska glumica i muzičarka, Aleksandra Dojčinović, hrvatska modna kreatorka i Ivan Dečak, lider muzičkog sastava ‘Vatra’.