Promocija Sarajevske Hagade

0
796
Ministrica Đapo razgovarala s predsjednikom Udruženja Hagada Elijem Tauberom

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je s predsjednikom Udruženja Hagada Elijem Tauberom razgovarala o završenom projektu edukacije i certifikacije turističkih vodiča pod nazivom ‘Stazama Jevreja’ čiju je realizaciju pomoglo ovo ministarstvo.
Tauber je ovom prilikom prezentirao i novi projekat ovog udruženja čiji je cilj promocija Sarajevske Hagade.
“Od velikog je značaja što smo u Federaciji BiH pokrenuli specijalizirane ture ‘Stazama Jevreja’, kao novi turistički proizvod, i educirali po dvadeset turističkih vodiča u Sarajevu i Mostaru da domaćim i inozemnim turistima približe život i jedinstveno i bogato kulturno-historijsko naslijeđe bh. Jevreja“, istakla je ministrica Đapo.
Dajući podršku projektu promoviranja Sarajevske Hagade, federalna ministrica je naglasila da je ovo ujedno i prilika za promoviranje multikulturalnog i multireligijskog duha Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva, u kojem su generacije Jevreja iz Španije, Srednje i Istočne Evrope pronalazile utočište i drugi dom, nazvavši ga Mali Jerusalem.
“Takvo Sarajevo oduvijek je plijenilo pažnju i oduševljavalo brojne posjetioce, putnike, istraživače, diplomate koji su mu dodijelili epitet Jeruzalem Evrope, u kojem se susreću i interaktivno prepliću, međusobno kompenziraju i koegzistiraju tri najveće svjetske monoteističke religije. Čuvena Sarajevska Hagada je, uz Ahdnamu, najbolji simbol tog neprolaznog i neuništivog jedinstva bh. različitosti”, kazala je Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here