PUFBiH: U 149 kontrola otkriveno 70 neprijavljenih radnika

0
234
Na području SBK izvršene 73 inspekcijske kontrole priređivača igara na sreću klađenjem

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Kiseljaka, Viteza, Busovača, Konjica, Jablanice, Mostara, te sarajevskih općina Centar, Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Ilijaš i Trnovo u subotu 13. augusta izvršili 149 inspekcijskih kontrola poreznih obveznika koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.
Tom prilikom otkriveno je 70 neprijavljenih radnika, 43 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, dva koja nisu imala fiskaliziran uređaj i jedan objekat koji je obavljao djelatnost bez odobrenja za rad.
Zbog utvrđenih nepravilnosti je izdan 81 prekršajni nalog s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 326.700 KM.
U dva slučaja, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzor je završen uz asistenciju policije.
Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.