PUFBiH: U Neumu, Stocu i Ravnom kontrolisano 125 objekata, otkriveno 38 neprijavljenih radnika

0
413
Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćen je jedan objekt, a u 36 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi

Porezna uprava Federacije BiH saopćila je danas da je u dane vikenda izvršeno 125 inspekcijskih kontrola tzv. akcija na području općina Neum, Stolac i Ravno, a kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, proizvodnje i prodaje hljeba i peciva, kao i ostalih uslužnih djelatnosti.
Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 38 neprijavljenih radnika, 42 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 26 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 24 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.
Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je osam objekata i izdato 47 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 96.900 KM.
Iz ove uprave ukazuju da, pored ovih direktnih učinaka, postoje i indirektni, a koji se odnose na promet fiskalnih uređaja na području Općine Neum. Naime, u vrijeme vikenda prije kontrole, 2. i 3. jula, promet fiskalnih uređaja bio je za 23,48 posto manji u odnosu na kontrolisane dane vikenda.
Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu. Iz ove uprave pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.