Raiffeisen banka prva u BiH uvodi novu digitalnu uslugu ‘m-plati’ za plaćanja putem mobitela

0
1476
Nova usluga Raiffeisen banke u oblasti digitalnih servisa 'm-plati' predstavljena na pres-konferenciji

Raiffeisen banka i Visa su danas na pres-konferenciji u Sarajevu najavile pokretanje nove digitalne usluge ‘m-plati’ koja omogućava sigurna, beskontaktna plaćanja putem pametnih telefona na bilo kojem POS uređaju koji podržava beskontaktno plaćanje.
“Naša ponuda je sada bogatija za još jednu digitalnu uslugu – m-plati putem koje klijenti mogu izvršiti beskontaktno plaćanje na POS uređajima korištenjem samo pametnog telefona, odnosno aplikacije koja funkcioniše na principu kartica. Da bi klijent izvršio plaćanje neophodno je da svoj pametni telefon prinese u neposrednu blizinu POS uređaja. Prednost usluge za klijente je jednostavno plaćanje koje štedi vrijeme, te klijenti ne moraju brinuti o gotovini, niti imati svoje kartice sa sobom“, izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.
Dobnigg je izrazio zadovoljstvo što je Raiffeisen prva banka na bh. tržištu koja je klijentima ponudila ovakav tip inovativne usluge.

Dobnigg je prezentirao kako funkcionira beskontaktno plaćanje putem mobitela na POS uređaju (Foto: Profitiraj.ba)

Od svog ulaska na bh. tržište, Raiffeisen je uvijek išla u korak sa tehnološkim napretkom i svjetskim trendovima, što je čini pionirom u segmentu digitalnog bankarstva. Banka aktivno radi na razvoju savremenih rješenja a kako bi svojim klijentima olakšala svakodnevno obavljanje transakcija.
“Beskontaktne transakcije putem mobilnih telefona imaju izuzetan uticaj na razvoj digitalnih plaćanja, a Visa Token Service ih čini jednostavnim i sigurnim. Near Field Communication (NFC) tehnologija i Visa beskontaktna plaćanja obezbjeđuju brzu, sigurnu i jednostavnu kupovinu“, rekao je Andrei Aleikin, direktor sektora za digitalna rješenja.
On je dodao da Visa Token Service osigurava svaku beskontaktnu transakciju putem mobilnih telefona – zamjenjuje osjetljive informacije o računu korisnika sa kombinacijom cifara – ‘token’, koja je jedinstvena za određenu karticu i uređaj.
“Plaćanja se vrše korištenjem tokena, tako da informacije o kartici nikada nisu izložene, dodajući još jedan sloj sigurnosti digitalnim plaćanjima“, rekao je Aleikin.
Usluga ‘m-plati’ je trenutno dostupna određenoj grupi klijenata Banke, a do kraja mjeseca će biti na raspolaganju svim imaocima VISA kartica u izdanju Raiffeisen banke.
Uslugu m-plati Raiffeisen banka je implementirala u saradnji s kompanijom Pri-Num Ltd, dobavljačem platformi za digitalna plaćanja te mobilne novčanike, a čije je sjedište u UK. Pri-Num je vodeći inovator u finasijskim te drugim digitalnim uslugama sa dodatnom vrijednošću koji uspješno kombinuje međunarodno iskustvo sa lokalnim znanjem.
M-plati usluga Raiffeisen banke zasnovana je na Visa Token Service, koji zamjenjuje ‘osjetljive’ informacije o računu korisnika koje se nalaze na platnim karticama sa kombinacijom cifara ili ‘tokenom’. Kako ‘tokeni’ ne sadrže detalje o računu korisnika, kao što je broj računa sa 16 cifara, mogu biti sigurno sačuvani od strane trgovca ili na mobilnom uređaju kako bi se olakšao proces e-trgovine i plaćanja mobilnim telefonom. Kako bi isprobali novu uslugu korisnici Visa kartica moraju da koriste mobilni uređaj koji podržava NFC tehnologiju i ima Android operativni sistem (verzija 4.4 ili novija).