Ove zemlje imaju najviše žena milijardera

0
896
Zemlje na svijetu s najviše žena milijardera (Izvor: MoneyTransfers.com)

Žene milijarderi su znatno manje u centru pažnje u poređenju sa muškarcima milijarderima. MoneyTransfers.com je analizirao najnovije podatke sa Forbesove svjetske liste milijardera (2021), kako bi utvrdio u kojim zemljama na svijetu ima najviše žena milijardera.
Istraživanje je pokazalo da Sjedinjene Američke Države imaju najveći broj žena (85) milijardera na svijetu, a njihova ukupna neto vrijednost procjenjuje se na 555,9 milijardi dolara. Alice Walton, nasljednica renomiranog maloprodajnog carstva Walmart, najbogatija je žena u Americi čije se bogatstvo procjenjuje na 61,8 milijardi dolara. Slijedi Julia Koch sa 46,4 milijardi dolara.
Na drugom mjestu je Njemačka u kojoj ima 29 žena milijardera, a njihova ukupna neto vrijednost bogatstva iznosi 102,5 milijardi dolara. Inače, sedam od 29 žena milijardera je iz zdravstvenog sektora u Njemačkoj.
Kina je na trećem mjestu sa 26 žena milijardera čija ukupna vrijednost iznosi oko 165,7 milijardi dolara. Yang Huiyan (39) je najbogatija žena u Kini sa bogatstvom od 29,6 mlrd dolara, a bogatstvo je uglavnom stečeno od industrije nekretnina.
Na četvrtom i petom mjestu su Italija (13) i Hong Kong (10). Farmaceutski tajkun Massimiliana Landini Aleotti najbogatija je žena u Italiji čija se bogatstvo procjenjuje na 9,1 milijardu dolara, dok bogatstvo tehnološke inovatorke Zhou Qunfei iz Hong Konga iznosi 15,4 milijarde dolara.
Zanimljivo je da Francuska (na osmom mjestu) ima pet žena milijardera, koje ukupno raspolažu sa 95 milijardi dolara. Čak 77% od ovih 95 milijardi dolara raspolaže Francoise Bettencourt Meyers, čije se bogatstvo procjenjuje na nevjerovatnih 73,6 milijardi dolara. Ona je unuka osnivača giganata L’Oreal, i ona je ne samo najbogatija žena u Francuskoj već i u svijetu.
Deveto mjesto dijele Danska sa četiri milijarderke (njihovo ukupno bogatstvo iznosi 19,9 mlrd dolara), Kanada sa četiri milijarderke (8 mlrd dolara), Južna Koreja sa četiri milijarderke (8,8 mlrd dolara) i Turska koja ima takođe četiri milijarderke (8,6 mlrd dolara).
Na desetom mjestu, sa po tri žene milijarderke, su Izrael (njihovo bogatstvo ukupno iznosi 6,7 mlrd USD), Norveška (5,4 mlrd USD), Rusija (15,6 mlrd USD) i Ujedinjeno Kraljevstvo (11 mlrd USD).