Prodrška SAD-a mliječnoj industriji u BiH

0
504
Direktorica Misije USAID-a naglašava podršku bh. mliječnoj industriji posjetom farmi u selu Verići

Prodrška SAD-a mliječnoj industriji u Bosni i Hercegovini tokom zadnjih pet godina je dovela do značajnog povećanja prodaje i izvoza, rekla je danas direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick, tokom posjete mljekarskoj farmi u selu Verići u blizini Banja Luke.
Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske dobilo je grant Sweden/USAID FARMA II projekta za nabavku moderne stojnice za njegu papaka koju će koristiti više od 450 njegovih članova. Njega papaka je neophodna kako bi krave nesmetano davale mlijeko. Nove mašina će omogućiti članovima udruženja da povećaju godišnju proizvodnju mlijeka za 5% ili 1,85 miliona litara.
“USAID već gotovo 20 godina podržava razvoj poljoprivrede u BiH kako bi se otvorilo više radnih mjesta, povećali prihodi i povećao izvoz. Stojnica je samo zadnji u nizu primjera podrške američke vlade modernizaciji mljekarskog sektora u BiH usmjeren ka povećanju konkurentnosti sektora na domaćem i međunarodnom tržištu”, kazala je Eslick.
Ovaj grant je jedan od zadnjih koji je dodjelio FARMA II projekt koji se završava u julu ove godine. Od svog početka, projekt je pružio obuku za više od 2.500 mljekara, od kojih su gotovo 600 žene. FARMA II je dodjelio ukupno 36 grantova u vrijednosti većoj od 2 miliona KM za modernizaciju farmi i mljekara, te uvođenje novih proizvoda na tržište.
Podržani proizvođači mliječnih proizvoda povećali su prodaju za više od 70%, a izvoz je porastao sa 18,5 na 52,6 miliona KM. FARMA II pomogla je i u otvaranju 160 novih radnih mjesta, samo u sektoru mljekarstva.