Federacija BiH se prodajom obveznica zadužuje za 30 miliona KM

0
263
FBiH je na aukciji na SASE prodala svih 40.000 obveznica

Federacija BiH odnosno resorno ministarstvo finansija objavilo je javni poziv za učešće u emisiji 7-godišnjih obveznica FBiH putem aukcije na Sarajevskoj berzi-burzi (SASE). Planirani iznos emisije je 30 miliona KM, odnosno 30.000 obveznica nominalne vrijednosti po 1.000 KM. Rok dospijeća je 28.04.2028. godine.
Privremeni simbol obveznice je FBH7O121, a aukcija bi se trebala održati 27. aprila 2021. godine. Metoda aukcije je format višestruke cijene. Isplata kamate je polugodišnje, od datuma poravnanja, a isplata glavnice je jednokratno na datum dospijeća.
Agent emisije je SEE Investment Solutions d.o.o. Sarajevo, a banka depozitar je UniCredit Bank d.d. Mostar.
Podsjetimo, ovo je prvo zaduženje Federacije BiH na komercijalnom tržištu ove godine. Vlada FBiH je nedavno najavila da se dužničkim vrijednosnim papirima planira zadužiti do kraja polugodišta ove godine u iznosu od 240 miliona KM.
Za razliku od Federacije BiH, Republika Srpska se više puta ove godine zadužila na domaćem tržištu a RS je jučer potvrdila da se prodajom obveznica na Londonskoj berzi zadužila još 300 miliona eura (oko 587 miliona KM).