Sarajevska općina Stari Grad zainteresirana za Smart City rješenja

0
408
Općinski načelnik Hadžibajrić prisustvovao prezentaciji projekata Energoinvesta

Pametna rasvjeta, senzori za otpad, pametni parkinzi, brojači saobraćaja i ljudi, mjerači zagađenosti zraka… su nova inovativna rješenja koja su osmislili mladi inžinjeri kompanije Energoinvest koja su predstavljena općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću kao moguća rješenja za sarajevsku općinu Stari Grad.
Prezentacija Smart City ideja održana je u prostorijama kompanije gdje je načelnika Hadžibajrića ugostila direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević koja je kazala da je ova kompanija uvela ovu praksu kako bi lokalnim zajednicama pokazali mogućnosti uvođenja nove tehnologije Smart City i rješenja koja bi doprinijela razvoju općina.
Nakon obilaska Show Rooma u kojem su pokazana konkretna rješenja pametne javne rasvjete i mjerača zagađenosti zraka, održana je prezentacija u Blum Labu, mjestu gdje je Energoinvest razvio pametna rješenja i gdje veliki broj mladih inžinjera kontinuirano radi na novim, inovativnim idejama. Blum Lab je Energoinvest pokrenuo prije nekoliko godina, a riječ je o laboratoriji koja predstavlja kombinaciju informatičke, tehnološke i edukativne radionice. Nazvana je po osnivaču i prvom direktoru Energoinvesta, kasnije i gradonačelniku Sarajeva Emeriku Blumu.
Mlada inžinjerka Ajša Hadžić predstavila je sadržaje i način rada Blum Laba, između ostalog pokazavši pametno rješenje na kojem upravo rade, a riječ je o interaktivnom znaku (putokazu) koji će uskoro biti postavljen u Starom Gradu i ponudit će građanima i turistima mogućnost da otkriju u kojem smjeru se nalazi određena turistička znamenitost ili drugi sadržaj. Ovaj znak će na upit pokazivati smjer u kojem treba ići jer ima mogućnost okretanja za 360 stepeni.
Nakon upoznavanja sa Smart City rješenjima, načelnik Hadžibajrić je kazao da mu je drago što Energoinvest i dalje baštini tradiciju dobrog znanja i stručnih ljudi, posebno što upošljava mlade osobe. Neka od ponuđenih rješenja bi mogla biti implementirana u Starom Gradu, te će u narednom periodu inžinjeri Energoinvesta sa nadležnim općinskim službama izvršiti obilazak terena kako bi se razmotrile sve mogućnosti.
Posjeti Energoinvestu i prezentaciji Smart City inicijative prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Mirza Batalović, te pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić.
Inače, kompanija Energoinvest je 19. aprila obilježila 70. godišnjicu od osnivanja, a trenutno realizuje projekte u Tanzaniji, Alžiru, Etiopiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.