JYSK u svom asortimanu nudi stolice od recikliranih ribarskih mreža

0
318
Stolice Sadbjerg od recikliranih ribarskih mreža

Okeanima je prekriveno gotovo 70% naše planete, a morski otpad se može naći gotovo svuda. Plastika iz morskog otpada, osim što ugrožava zdravlje naših mora i obala, isto tako ugrožava i našu industriju i zajednicu. Da bi se jedna plastična boca razgradila treba proći oko 500 godina.
Svake godine u izgubljenim ribarskim mrežama završe i stradaju brojni delfini i foke, ali se i zadržavaju veći komadi plastičnog otpada koji će vijekovima onečišćavati dno mora i okeana.
U susret obilježavanju Svjetskog dana planete Zemlje, JYSK je predstavio novu kolekciju baštenskog namještaja sa naglaskom na stolice izrađene od starih ribarskih mreža kako bi se priključio globalnom povećanju svijesti o održivom razvoju. U njoj se posebno ističe stolica Sadbjerg od recikliranih ribarskih mreža. Baštensku stolicu je izradila firma Scancom u sklopu Lars Larsen grupacije, unutar koje posluje i kompanija JYSK.
Stare ribarske mreže koje ne služe svrsi otkupljuju se u lukama, čime se direktno sprječava njihovo bacanje u okean. Zatim se mreže voze u reciklažne centre gdje se pretvaraju u vrijedni reciklirani sirovi materijal iz kojeg nastaje baštenska stolica.
Sama konstrukcija ove stolice je od aluminija što je čini vrlo izdržljivom, laganom i otpornom na sve vremenske uslove. Ono što je posebno zanimljivo je njen funkcionalan dizajn i zato je nakon upotrebe lako rastavljiva i svaki njen dio se može adekvatno reciklirati.