Rasterećenje privrednih subjekata u RS: Ukida se obaveza plaćanja posebne takse

0
263
Vlada RS usvojila Akcioni plan za zapošljavanje do 2025. godine

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama kojim se ukida obaveza plaćanja posebne republičke takse čiji su obveznici svi privredni subjekti u RS. Cilj ukidanja posebne republičke takse je rasterećenje privrednih subjekata i brži rast privredne aktivnosti u ovom bh. entitetu.
Vlada RS je od sredine marta 2020. donijela niz mjera i subvencija s ciljem smanjenja i saniranja štete i gubitaka koji su nastali u poslovanju mnogih privrednih subjekata, usljed djelovanja pandemije virusa korona. Takođe, prijedlog je zasnovan i na analizama koje se vrše u okviru reforme poreskih i neporeskih davanja u RS kroz Registar poreskih i neporeskih davanja, a sa osnovnim opredjeljenjem da se uspostavi javna kontrola nad fiskalnim opterećenjem privrede i građana. Ovim mjerama je, od 1. januara 2021. godine, republička taksa smanjena za 30%, a od 2022. godine za 60% u odnosu na 2020. godinu, dok se od 2023. godine, nakon 30 godina primjene, predlaže njeno ukidanje.
Procjena ostvarenja prihoda od posebne republičke takse u 2022. godini iznosi oko pet miliona KM. Iz tog razloga, ukidanje ove takse od 2023. godine značilo bi odricanje od budžetskih prihoda RS u pomenutom iznosu u korist dalje podrške privredi.