RBI: Konsolidovana dobit 1.712 miliona eura, uključujući i dobit od prodaje banke u Bugarskoj

0
62
Johann Strobl, generalni direktor RBI: Zadovoljni smo rezultatima ostvarenim u prvoj polovini 2022.

Raiffeisen Bank International (RBI) u prvoj polovini 2022. godine ostvarila konsolidovanu dobit u iznosu od 1.712 miliona eura, uključujući neto dobit od 453 miliona eura od prodaje Raiffeisenbank u Bugarskoj.
U polugodišnjem finansijskom izvještaju RBI navodi da su neto prihodi od kamate porasli 23% na kvartalnom nivou zahvaljujući višim stopama u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi kao i zbog porasta vrijednosti eura u odnosu na rusku rublju.
Zabilježen je i rast neto prihoda po naknadama i provizijama za 29% na kvartalnom nivou, uglavnom zahvaljujući povećanoj aktivnosti klijenata i deviznom poslovanju u Rusiji, navodi RBI.
Koeficijent rezervisanja povećan je na 0,86% u prvih šest mjeseci 2022., uglavnom zbog nagomilavanja preklapanja i pada na makro planu, dok su krediti povećani za 7% i podržani su tržištima Srednje i Jugoistočne Evrope.
Prema polugodišnjim podacima RBI-a, koeficijent CET1 iznosi 13,4%, uključujući 75 baznih poena od prodaje banke u Bugarskoj, te uprkos inflaciji rizikom ponderisane aktive i višim troškovima rizika u Istočnoj Evropi.
“RBI je veoma profitabilna banka s proaktivnom politikom rizika. Ovo se odrazilo na naše veoma dobre polugodišnje rezultate i nedavnu ponovnu potvrdu našeg rejtinga od strane agencije Standard & Poor’s. To još jednom potvrđuje stabilnost naše banke i otpornost našeg poslovnog modela. Profitabilnost našeg poslovanja u Austriji, kao i regijama Srednje i Jugoistočne Evrope je odlična. Čak i ako se isključi dobit od prodaje naše bugarske supsidijarne banke, možemo biti veoma zadovoljni našim rezultatima” izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI-a.
Strobl je dodao da već mjesecima rade fokusirano i struktuirano na strateškim opcijama za njihovo poslovanje u Rusiji.
“Zbog kompleksne situacije i stalnih promjena okvirnih uslova, proces će trajati još neko vrijeme. Od prvog kvartala, Raiffeisenbanka u Rusiji je smanjila svoj obim kreditiranja, mjereno u lokalnoj valuti, za više od jedne petine, te ojačala svoju bazu kapitala“, kazao je Strobl.

Izvor: Raiffeisen Bank International

Izgledi za 2022.

RBI je objavio da naredne smjernice ne pretpostavljaju nikakve promjene u postojećim oblastima te da sve opcije u pogledu Rusije i Bjelorusije ostaju otvorene.
Očekuje se da u 2022. godini, neto prihod od kamate dostigne između 4,3 i 4,7 milijardi eura, a neto prihod od provizija i naknada najmanje 2,7 milijardi eura. Osim u Rusiji i Bjelorusiji, očekuje se da se neto prihod od kamata i neto prihod od provizija i naknada poboljša za oko 20, odnosno 10 procenata, respektivno u 2022. godini.
RBI navodi da u drugoj polovini 2022. očekuju stabilne obime kredita, uz rast iz Srednje i Jugoistočne Evrope.
“Očekujemo OPEX da bude između 3,3 i 3,5 milijardi eura, uključujući troškove spajanja i akvizicija, što bi dovelo do očekivanog koeficijenta trošak/prihod od oko 45 procenata.
Koeficijent rezervisanja za 2022. godinu očekuje se da bude do 100 baznih poena. Konsolidovani povrat na kapital očekuje se od najmanje 15 procenata u 2022. godini. U 2022. očekujemo da koeficijent CET1 ostane iznad našeg cilja od 13 procenata”, navode iz RBI-a te dodaju da su srednjeročni ciljevi u pogledu povrata na kapital i koeficijenta isplate suspendovani zbog postojeće neizvjesnosti u Istočnoj Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here